16 januari 2023 – Zijn we echt somberder op Blue Monday? De laatste (corona)jaren in ieder geval wel, zo blijkt uit gegevens vanuit Lifelines. Tijdens de coronapandemie werd aan Lifelines-deelnemers regelmatig gevraagd naar hun kwaliteit van leven. Deze was in januari 2021 en januari 2022 lager dan op andere momenten, vooral onder jongeren en ouders met kinderen.
Deelnemers beoordelen de kwaliteit van hun leven het minst goed in januari van 2021 en 2022, dus rond blue Monday, maar ook aan het begin van de pandemie zaten we collectief in een dip (april 2020). Studenten van de Hanzehogeschool werkten samen met onderzoekers uit het UMCG en hun modellen suggereren dat onze levens beter werden met mooi weer, en op momenten dat de pandemie niet zo ingreep in onze levens. Vaak ging dit samen op. Inwoners van Noord-Nederland voelen dat het leven goed is in de zomer, en specifiek in 2022: ze beoordeelden hun kwaliteit van leven met een gemiddelde van 7.9.
Sommige mensen beoordeelden hun kwaliteit van leven meer stabiel tijdens de pandemie dan anderen. Ouders met thuiswonende kinderen hadden bijvoorbeeld vaker een zware tijd. De gemiddelde kwaliteit van leven van deze ouders daalde fors van augustus 2020 tot het dal in januari 2021 (van 7.6 tot 6.5), ook vergeleken met de andere deelnemers (van 7.7 tot 7.0). Mogelijk omdat ouders worstelden met een mix van schoolsluiting, hun werk en de avondklok. Daarnaast blijkt dat deelnemers die vaker sociale media gebruikten voor adviezen en informatie over de pandemie hun leven relatief slechter waardeerden in vergelijking met leeftijdsgenoten die dat niet deden.
Kwaliteit van leven hoger ná de pandemie
Sinds het einde van de coronapandemie zeggen Noord-Nederlanders dat de kwaliteit van hun leven flink omhoog is gegaan. Meer dan 30.000 volwassenen beschreven hun kwaliteit van leven 15 keer of vaker tussen maart 2020 en oktober 2022 in de Lifelines studie, en deze waardering steeg van een 7,4 tot een 7,6 gemiddeld. Het herstel van de kwaliteit van leven onder jongvolwassenen (18-30 jaar) en volwassenen (31-50 jaar) bleef daarbij wat achter op het herstel op middelbare leeftijd (50-65) en bij ouderen (65+). Ook voor de pandemie was de gemiddelde oudere meer tevreden en gelukkig.
Januari 2023
In januari 2023 ziet het leven er al veel beter uit: zo zijn veel maatregelen tegen het coronavirus minder streng ten opzichte van de afgelopen winters. Deze Blue Monday kan de kwaliteit van leven daarom hoger uitvallen dan in de afgelopen jaren het geval was, zelfs voor jongeren en ouders. Hopelijk brengt deze zomer ons nog meer kwaliteit van leven.
De onderzoekers van achter de corona-onderzoeken danken alle deelnemers, medewerkers, en onderzoekers van Lifelines. Meer details over de data zijn beschikbaar op coronabarometer.nl. Happy Blue Monday!
Bron: umcg.nl
Dit bericht is 3458 keer gelezen.