15 juli 2020 – Sociale isolatie heeft negatieve gevolgen op de mentale gezondheid, vaak door eenzaamheid. Nu Nederland echter de ‘intelligente lockdown’ in rap tempo terug begint te draaien, is een nieuwe vraag: is van eenzaamheid genezen even makkelijk als naar buiten lopen? Helaas lijkt het antwoord: nee. Met de aankomende zomerperiode voor de deur, waarin veel sociale activiteiten niet doorgaan, lopen jongeren mogelijk nog meer risico.
Volgens een onderzoek van I&O in mei voelt ongeveer de helft van jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich eenzaam. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onlangs publiceerde het bekende wetenschapstijdschrift “Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry” een studie van Maria Loades en collega’s. Zij bekeken 80 studies over de laatste 74 jaar die gingen over sociale isolatie en eenzaamheid. Hierbij noemden ze de vele redenen dat quarantaine negatieve psychologische effecten kan veroorzaken.
Bijvoorbeeld de tijdsduur, angst voor infectie, verveling, frustraties, te weinig middelen of informatie, geldproblemen en stigma. Het dichtgaan van scholen draagt hier makkelijk aan bij, door het wegvallen van school-contacten en structuur. De belangrijkste uitkomst van de studie, was dat sociale isolatie en eenzaamheid de kans op depressie en mogelijk angst niet alleen vergroten. De effecten kunnen tussen een kwart en 9 jaar aanhouden, niet alleen tijdens maar ook na de isolatie. Het gevoel van eenzaamheid hing daarbovenop meer samen met psychische gezondheidsproblemen dan de mate van eenzaamheid.
‘Het is makkelijk rondom Corona om ‘niet ziek’ gelijk te zetten met gezond. Maar er mag best toegegeven worden dat dit mentaal een moeilijke tijd is.’ Dit vertelt dr. Yvonne Stikkelbroek, initiatiefnemer van de StayFine hulplijn. Ook zij ziet het mogelijke aankomende gevaar van het herhaald dichtgaan van scholen voor de jongeren. ‘Hoewel het sociale netwerk van jongeren qua school door Corona natuurlijk al langer stroef kan liggen. Nu we de link tussen mentale problemen en eenzaamheid zo sterk zien, is het reden om op te passen.’
‘Het is sowieso goed om op tijd hulp te zoeken. Voorkomen is beter dan genezen en dat geld zeer zeker voor depressie en angst. Maar ik denk dat het beste middel tegen eenzaamheid is, het bespreekbaar maken. Wat dat betreft is het belangrijk om te weten dat de helft van alle jongeren in Nederland in hetzelfde schuitje zit. Elkaar steun bieden kan een goede buffer zijn tegen het ontstaan van psychische problemen. Je hebt niet altijd een rede nodig om anderen te appen, weer eens op te bellen, Skypen of anders.
Mocht jij je eenzaam voelen of zorgen maken dat het weer bergafwaarts gaat? Daarvoor hebben we de StayFine hulplijn opgezet: om jongeren die al eens angst of depressie hebben gehad en gevoeliger zijn voor terugval door de uitdagingen van deze tijd heen te loodsen. Dit, door een praatje of advies. Al is het maar om even je ei kwijt te kunnen. Want het is cliché maar waar: praten helpt.’ Voor de StayFine hulplijn kunnen jongeren tussen de dertien en éénentwintig jaar met een geschiedenis van angst of depressie de hulplijn bellen via 06-13902366, appen of een voicemail inspreken. Ze komen dan in contact met behandelaren/ gedragsonderzoekers voor advies. Meer informatie hierover, en over het StayFine onderzoek is te vinden op de website: www.stayfine.nl.
Bron: persbericht
Dit bericht is 5448 keer gelezen.