X
    Categories: Algemeen

Wereldwijd hebben bijna een miljard mensen een psychische aandoening

26  juni 2022 – Volgens de laatste VN-gegevens lijden bijna een miljard mensen wereldwijd aan een of andere vorm van psychische aandoening – een duizelingwekkend cijfer dat zelfs nog zorgwekkender is, als je bedenkt dat het ongeveer een op de zeven tieners betreft. Tot overmaat van ramp is in het eerste jaar van de COVID-19-pandemie het aantal veelvoorkomende aandoeningen zoals depressie en angst met meer dan 25 procent gestegen, zei het VN-gezondheidsagentschap (WHO) vrijdag.

In haar grootste overzicht van geestelijke gezondheid sinds de eeuwwisseling heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er bij meer landen op aangedrongen om de verslechterende omstandigheden aan te pakken. Het heeft voorbeelden gegeven van goede praktijken die zo snel mogelijk moeten worden geïmplementeerd, als erkenning voor de belangrijke rol die geestelijke gezondheid speelt bij positieve en duurzame ontwikkeling, op alle niveaus.

Tedros: overtuigend argument voor verandering
“Het leven van iedereen raakt iemand met een psychische aandoening”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Een goede mentale gezondheid vertaalt zich in een goede lichamelijke gezondheid en dit nieuwe rapport pleit op overtuigende wijze voor verandering.

“De onlosmakelijke verbanden tussen geestelijke gezondheid en volksgezondheid, mensenrechten en sociaal-economische ontwikkeling betekenen dat het transformeren van beleid en praktijk op het gebied van geestelijke gezondheid echte, substantiële voordelen kan opleveren voor individuen, gemeenschappen en landen overal. Investeren in geestelijke gezondheid is een investering in een beter leven en een betere toekomst voor iedereen.”

Zelfs voordat COVID-19 toesloeg, had slechts een klein deel van de mensen die hulp nodig hadden toegang tot effectieve, betaalbare en hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg, zegt de WHO, daarbij verwijzend naar de nieuwste beschikbare wereldwijde gegevens uit 2019. Zo krijgt meer dan 70 procent van de mensen die wereldwijd aan psychose lijden niet de hulp die ze nodig hebben, aldus het VN-agentschap.

Haves en have-nots
De kloof tussen rijke en arme landen wijst op ongelijke toegang tot gezondheidszorg, aangezien 70 procent van de mensen met een psychose behandeling krijgen in  de rijkere landen v ergeleken met slechts 12 procent in armere landen

De situatie is dramatischer voor gevallen van depressie, zei de WHO, wijzend op lacunes in de hulpverlening in alle landen – inclusief rijke landen – waar slechts een derde van de mensen die aan depressie lijden formele geestelijke gezondheidszorg krijgt. En hoewel hoge-inkomenslanden in 23 procent van de gevallen een ‘minimaal adequate’ behandeling voor depressie bieden, daalt dit tot slechts drie procent in lage- en lage-middeninkomenslanden.

“We moeten onze houding, acties en benaderingen veranderen om de geestelijke gezondheid te bevorderen en te beschermen, en om mensen in nood te voorzien en te verzorgen”, zei Tedros van de WHO. “We kunnen en moeten dit doen door de omgevingen die van invloed zijn op onze geestelijke gezondheid te transformeren en door gemeenschapsgerichte diensten voor geestelijke gezondheid te ontwikkelen die in staat zijn om universele gezondheidsdekking voor geestelijke gezondheid te bereiken.

Bron: news.un.org 

Dit bericht is 2985 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.