Welk effect heeft rouwen op het brein en lichaam?

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juli 2024 – Dat rouwen veel verdriet met zich meebrengt en andere heftige emoties, is je ongetwijfeld bekend. Vrijwel iedereen die ooit heeft gerouwd, of iemand heeft zien rouwen, is zich daarvan bewust. Maar wat zijn de specifieke effecten van rouwen op het brein en lichaam? Veel experts binnen het vakgebied hebben daar onderzoek naar gedaan en in dit artikel geven we je een overzicht van de bijzondere effecten van rouwen op het menselijke brein en lichaam.

Het fenomeen ‘rouwhersenen’ 

Traci Pedersen schreef in mei 2022 een artikel voor Psychcentral en daarin gaf ze een review over de effecten van rouw op het brein. Uit meerdere gerenommeerde onderzoeken blijkt dat rouwverwerking een flinke impact op de hersenen kan hebben. Zo heeft rouwen een effect op drie belangrijke hersenfuncties. Het gaat om het geheugen, de concentratie en de cognitie. Volgens wetenschappers verslechteren die tijdens het rouwproces en dit wordt ook wel ‘rouwhersenen’ genoemd. Die kunnen voor en na de Uitvaart24 voorkomen.

In de praktijk komt het erop neer dat je vergeetachtiger bent, slechtere beslissingen neemt en een algeheel chaotisch gevoel kan ervaren. Gelukkig blijkt ook dat deze symptomen vrijwel altijd verminderen na verloop van tijd. Sommige mensen blijven echter langdurig kampen met deze problematieken en dit kan dan zelfs leiden tot een stoornis.

Hogere bloeddruk door rouwen 

Een bekende expert omtrent rouwen, genaamd Mary-Frances O’Connor, heeft onder meer onderzoek gedaan naar het effect van rouwen op het menselijk lichaam. In een recente studie heeft ze met een team onderzocht wat de impact van rouwen op het functioneren van het hart is. Uit de testen blijkt dat rouwen onder meer kan resulteren in een hogere bloeddruk. 

Je hebt ongetwijfeld van de term coping gehoord. Coping is de manier hoe mensen omgaan met nare situaties in het leven. Denk aan echtscheidingen, werkloosheid en het verlies van een dierbare. Het is ook gebleken dat rouwende personen bepaalde methoden gebruiken om met het verlies om te gaan. Een van de bekendste benaderingen, die je ook terugvindt in de vijf fasen van rouw, bedacht door Elisabeth Kübler-Ross, is ontkenning. De rouwende persoon weigert het verlies te erkennen.

Maar ook andere vormen van coping komen met enige regelmaat voor. Denk aan minder eetlust of juist meer eetlust. Ook obsessief gedrag kan bij het rouwproces horen.

Conclusie

Rouwverwerking is een complexe aangelegenheid die zowel invloed heeft op het menselijk brein alsook het lichaam. Vrijwel iedereen gaat een ander rouwproces door, maar uiteindelijk is het doel altijd om het een plek te geven.

Bronnen:

Dit bericht is 1037 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail