27 september 2024 – Beweeg jij regelmatig? Het kan namelijk psychische problemen zoals depressie en angst verminderen. Ook heeft sporten een positieve invloed op je sociale gezondheid. Mensen met psychische klachten sporten minder frequent. Zo sport ongeveer een derde van de mensen psychische klachten wekelijks en specifiek onder mensen die een depressie hebben gehad ligt dit percentage op 42%. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van 53% wekelijkse sporters in Nederland. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Mulier Instituut.
Verbetering van cognitieve functies
Lichaamsbeweging doet wonderen voor ons brein en dat geldt voor jong en oud. Dagelijkse activiteiten zoals probleemoplossen, aandachtig zijn, onthouden en nieuwe dingen leren hebben allemaal baat bij een actieve levensstijl. Studies laten zien dat kinderen beter leren en creatiever zijn als ze regelmatig bewegen. Hun geheugen en concentratie gverbeteren hierdoor.
Voor volwassenen en ouderen kan bewegen helpen om de hersenen scherp te houden en achteruitgang te voorkomen. Ouderen die veel bewegen, kunnen complexere taken beter aan, zoals onthouden en plannen. Ook blijkt uit onderzoek dat wie fysiek actief is, een verlaagde kans heeft op geheugenproblemen en dementie. Matchu Sports biedt een breed scala aan oefenmateriaal voor een afwisselende training, waardoor je een geheel eigen, persoonlijke thuis-sportschool kunt creëren en altijd in beweging kunt blijven.
Meer zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen bepaalt grotendeels hoe je je voelt en sporten kan daar echt bij helpen. Als je sport, leer je nieuwe dingen en krijg je meer controle over je lichaam. Dit geeft je meer vertrouwen in je lichaam, wat bijdraagt aan je zelfvertrouwen. En het werkt ook andersom: mensen die zich al zelfverzekerd voelen, blijven vaak makkelijker actief en sporten versterkt hun zelfvertrouwen nog meer. Maar let op, niet elke sportactiviteit boost je zelfvertrouwen meteen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe sport probeert en het nog niet echt lukt, kan dat juist zorgen voor onzekerheid.
Positieve invloed op emoties en gemoedstoestand
Regelmatig bewegen kan je echt beter laten voelen. Mensen die regelmatig sporten, hebben gemiddeld minder last van angst en depressie. Maar het is niet voor iedereen hetzelfde. Als je niet van sporten houdt of niet gemotiveerd bent, merk je misschien niet zoveel van die positieve effecten op je stemming. Ook bij hele intensieve trainingen, zoals HIIT, zijn die goede effecten soms minder sterk.
Meer plezier en sociale interactie
Sporten is niet alleen leuk, maar je zult je ook mentaal beter voelen. Veel mensen sporten vooral omdat ze er plezier in hebben en door dat plezier kunnen ze het volhouden. Als je beweegt, maakt je lichaam stoffen aan zoals endorfines en serotonine. Deze geven je een goed gevoel en verminderen pijn. Bovendien ontmoet je vaak andere mensen tijdens sporten, zoals bij teamsporten of groepstrainingen. Dat sociale aspect is ook goed voor je mentale gezondheid.
Minder stress!
Bewegen helpt je lichaam om stresshormonen kwijt te raken, waardoor je beter herstelt na stressvolle situaties. Zo word je ook sterker tegen nieuwe stressmomenten. Een flinke wandeling of een fietstochtje op een rustig tempo zijn ideaal om je stress te verminderen. Maar pas op, te intensief sporten kan juist het omgekeerde effect hebben en meer stress veroorzaken.
Beter slapen en minder moe
Als je regelmatig beweegt, slaap je vaak beter en dieper. Door te sporten, krijgen je hersenen het signaal dat je lichaam moet herstellen, wat de kwaliteit van je diepe slaap verbetert. Bewegen zorgt ook voor de aanmaak van stoffen zoals adenosine en serotonine, die je helpen om makkelijker in slaap te vallen en je slaap-waakritme te verbeteren. Zo voel je je minder vaak moe en meer energiek. Beweeg jij al voldoende?
Bron: persbericht
Dit bericht is 1340 keer gelezen.