9 november 2024 – Op dinsdag 10 december organiseert Medilex het congres Vroegtijdig signalering en behandeling van eetstoornissen dat onder leiding staat van Greta Noordenbos. Hoe kunnen zorgprofessionals ouders en naasten vroegtijdig daarbij betrekken?
De uitdaging van vroege signalering
In de beginfase van een eetstoornis zijn de signalen moeilijk te herkennen, waardoor ze vaak over het hoofd worden gezien. “Voorafgaand aan een eetstoornis zijn er al diverse psychische problemen aanwezig, zoals een negatieve lichaamsbeleving, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, pesten, autisme of angst- en dwangstoornissen”, legt Greta Noordenbos uit. “Minder eten kan dan een gevoel van controle en een positievere zelfbeleving geven, want A) het lukt om af te vallen en B) het vergroot het zelfvertrouwen. Mensen met een eetstoornis hoor je regelmatig zeggen: ‘Dit is wat ik kan, hier ben ik goed in!’ Bovendien worden door het minder eten onderliggende negatieve emoties minder gevoeld. Daarom wordt het vaak gezien als een oplossing. Wat er dan gebeurt, is dat mensen met een beginnende eetstoornis deze ‘oplossing’ gaan verbergen, waardoor de signalen moeilijk te herkennen zijn voor hun omgeving. Pas wanneer de fysieke gevolgen zichtbaar worden, beginnen ouders, leraren of vrienden zich zorgen te maken. Tegen die tijd kan de stoornis al serieus ontwikkeld zijn.”
Greta benadrukt dat naast de uiterlijke symptomen van een eetstoornis, het dus minstens zo belangrijk is om oog te hebben voor de psychische factoren. “Heel vaak denken mensen bij een eetstoornis aan minder eten, afvallen en vermoeidheid. Echter, zijn er ook veel psychische factoren die kunnen duiden op een beginnende eetstoornis, zoals geïrriteerd raken bij maaltijden, toenemende angst en toenemende isolatie omdat ze niet meer met anderen willen uitgaan.” Je leest er meer over in het blog: https://www.medilex.nl/inspiratie/eetstoornissen
Deze nascholing over eetstoornissen richt zich op de vroege signalering en effectieve behandeling. We bespreken de eerste waarschuwingssignalen, diagnostische criteria en diverse behandelingsmethoden. Door casuïstiek en praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in hoe je eetstoornissen in een vroeg stadium kunt herkennen en aanpakken. Daarnaast leer je de rol van het multidisciplinaire team en hoe je samenwerkt met verschillende zorgprofessionals om optimale zorg te bieden.
Kom naar dit congres, met expertsprekers uit verschillende vakgebieden, en leer over de volgende thema’s:
- Herkennen van vroegtijdige signalen van eetstoornissen
- Diagnostische criteria en behandelingsopties
- Praktijkvoorbeelden en casuïstiek
- Multidisciplinaire samenwerking
- Omgaan met onderliggende psychische problemen en traumatische ervaringen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling en in stand houding van een eetstoornis
Mis deze kans niet om jouw kennis en vaardigheden te vergroten en je patiënten beter te kunnen helpen. Schrijf je vandaag nog in voor het congres!
Meer informatie over het congres of aanmelden >>>
Datum: Dinsdag 10 december
Locatie: Meeting center Amersfoort Regardz de Eenhoorn
Bron: persbericht
Dit bericht is 70 keer gelezen.