7 juli 2021 – Vanaf oktober 2021 krijgt het Actieprogramma Lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag van ZonMw een vervolg. Dat laat staatssecretaris Blokhuis weten in een kamerbrief. Waar de afgelopen jaren kleinschalige en lokale projecten zijn gerealiseerd, ligt de focus van het vervolgprogramma op regionaal kennis en praktijk aan elkaar te verbinden en het verder brengen van goede praktijken. Ook de naam verandert, ‘Want we merken dat de term ‘verward gedrag’ niet meer goed aansluit bij het veld.’ aldus Merel Keizer, programmamanager ZonMw .
De mensen om wie het gaat hebben vaak te maken met een opeenstapeling van problemen op meerdere levensgebieden. Daarbij valt te denken aan psychische en sociale problemen, psychiatrische aandoeningen, verslaving, schulden, werkloosheid, armoede en dak- of thuisloosheid. De problemen zijn vaak ingewikkeld en een eenduidige oplossing is er dan ook niet. ‘Wat wél helpt is, om gezamenlijk te blijven leren en verbeteren op basis van kennis,’ aldus Keizer. ‘We ontvingen duidelijke signalen vanuit het veld over de wens om van elkaar te kunnen leren en de praktijk meer te verbinden aan kennis en onderzoek. Dat is dan ook waar ons nieuwe Actieprogramma Grip op Onbegrip op gericht is.’
Actieprogramma Grip op Onbegrip
“Het Actieprogramma Grip op Onbegrip is nodig om de goede praktijken die voortkomen uit het vorige programma verder te brengen. Er is een grote groep mensen die met het huidige aanbod van zorg en ondersteuning onvoldoende geholpen wordt en tussen wal en schip valt. Die groep wordt in dit vervolgprogramma niet meer ‘personen met verward’ gedrag’ genoemd, maar ‘mensen met onbegrepen gedrag’. Het gaat om mensen die tijdelijk de grip op hun leven kunnen verliezen als ze niet geholpen worden. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat verschillende soorten hulp- en zorgverleners de ruimte krijgen om samen op te trekken en te leren.” – Merel Keizer, programmamanager Actieprogramma Grip op Onbegrip.
‘Met de kracht van regionale kennisnetwerken kunnen we zorgen voor meer en blijvende impact’
Van lokale initiatieven naar regionale netwerken
De afgelopen jaren is er flink ingezet op het realiseren van een lokale aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag. Dat resulteerde in meer dan 550 projecten die samen een grote impact hebben gehad. Zo is er in iedere gemeente wel een initiatief gestart om de hulp voor mensen met onbegrepen gedrag te verbeteren. Keizer: ‘Daar zijn we als ZonMw ontzettend trots op. We zien dat het idee van een integrale aanpak inmiddels breed gedragen wordt. Nu is het tijd om dat verder te ontwikkelen in netwerken waar praktijk en kennis samenkomen.’
Sterke netwerken
Het nieuwe actieprogramma ondersteunt regionale, lerende netwerken. Daarin werken het sociaal-, zorg- én veiligheidsdomein samen. Door ervaringsdeskundigen, naasten, praktijkprofessionals, beleidsmakers, onderzoekers en opleiders wordt samengewerkt aan oplossingen voor regionale vraagstukken. Daarbij geldt altijd dat oplossingen zo lokaal mogelijk worden gezocht. Door kennis en leren centraal te stellen kunnen vraagstukken vanuit verschillende perspectieven worden bekeken. Samen wordt al lerende naar oplossingen gezocht. Zo wordt de praktijk verbeterd én ontstaat nieuwe kennis. Door die kennis te delen hoeven andere regio’s niet opnieuw het wiel uit te vinden.
Planning
Deze zomer komen de eerste subsidierondes al online en worden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Het gaat om:
- Subsidieoproep Startfase regionale kenniswerkplaatsen met als deadline dinsdag 26 oktober 2021. In de startfase kunnen potentiële regionale kenniswerkplaatsen een startsubsidie aanvragen voor een periode van 3 maanden. Na afloop van deze startfase van 3 maanden kunnen uitgewerkte subsidievragen worden ingediend die bestaan uit: 1) een regionale visie, en 2) een aantal samenhangende projecten.
- Subsidieoproep Zorg & veiligheid met als deadline donderdag 14 oktober 2021. Partijen uit de veiligheidsregio’s kunnen aanvragen indienen gericht op het inrichten van een leer- en verbetercyclus, en daaraan verbonden één of meerdere inhoudelijke thema’s.
Informatiebijeenkomsten
Op 2 en 16 september 2021 organiseert ZonMw een digitale informatiebijeenkomst over de bovenstaande subsidieoproepen. De subsidieoproepen worden toegelicht en er is gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor een van deze bijeenkomsten kan vanaf nu.
Meer informatie
- Lees hier Kamerbrief
- Het nieuwsbericht van Ministerie VWS
- Lees over de geleerde lessen van het Actieprogramma Verward Gedrag
- Bekijk hier de projecten van het Actieprogramma Verward Gedrag
- Mis geen subsidie-oproep of projectresultaat en schrijf je in voor de nieuwsbrief
- Meld je aan voor een van de informatiebijeenkomsten
Bron: persbericht
Dit bericht is 2825 keer gelezen.