27 juli 2020 – Voor mensen met autisme zijn de versoepelde maatregelen na de lockdown niet per se een positieve ontwikkeling. Terwijl veel Nederlanders opgelucht ademhalen dat er weer meer mogelijk is, is het gebrek aan duidelijkheid soms lastig voor mensen die zich graag aan regels houden, zo meldt Trouw.
Veel mensen ervaarden de lockdown als rustgevend. Voor Thamara leverde de veranderingen stress op. Ze weet sinds haar vierde dat ze autisme heeft. Dat heeft invloed op hoe ze denkt, hoe ze ergens op reageert en hoe ze de huidige situatie beleeft. In het begin van de corona-uitbraak moest zij wennen aan de verandering zoals niet meer dagelijks met de trein reizen om te gaan studeren.
Structuur is namelijk belangrijk voor Thamara. Ze maakte tijdens de lockdown een planning. Daarop schreef ze hoe laat ze elke dag op wilde staan, wat ze ging doen en hoe laat ze naar bed wilde. Die structuur hielp haar om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Ook de regels waren helder. Er mocht niets, dus er was bijna niemand op straat. Alle sociale gelegenheden, zoals school en verjaardagen, werden afgelast. Dingen die Thamara normaal gesproken veel energie kosten vanwege alle prikkels.
Maar de overheid versoepelde de maatregelen begin juni. Die veranderingen zorgen bij Thamara en veel anderen met autisme voor onrust. Meer dan aan het begin van de coronacrisis, toen het opvallend was hoe mensen met autisme zich aanpasten. Ze hebben namelijk geleerd niet ontregeld te raken bij plotselinge veranderingen, ze zijn gewend zich aan te passen. Daarnaast waren de regels tijdens de lockdown heel duidelijk: er mocht niets en dat gaf sommige mensen met autisme rust.
Nu is die voorspelbaarheid is weg. Bovendien wordt er veel gesproken over een tweede golf en het weer aanpassen van de regels. Die onduidelijkheid is verontrustend. Ook zijn de huidige coronaregels soms niet helemaal duidelijk en spreken elkaar ook tegen. Daarnaast gaan mensen er steeds soepeler mee om en zijn er meer mensen die zich niet aan de regels houden. Het feit dat er wel regels zijn, maar dat ze niet altijd worden nageleefd maakt het onoverzichtelijk. Mensen met autisme hebben vaak baat bij duidelijke kaders en regels om met (nieuwe) situaties om te gaan.
Bron en uitgebreid artikel: trouw.nl
Dit bericht is 4362 keer gelezen.