18 februari 2016 – Na de documentaire Levenseindekliniek, die werd uitgezonden bij de NTR op NPO 2, stond de telefoon van hulplijn Korrelatie roodgloeiend. De documentaire, die in het kader van de Week van de Euthanasie werd uitgezonden, riep veel emoties op bij de kijkers, wat ook te zien was op Twitter. De NTR koos er daarom voor samen te werken met Korrelatie. Kijkers konden direct na de documentaire, maar ook nu nog, contact zoeken met de hulplijn om te praten over de documentaire en hun eigen ervaringen met het verlies van een dierbare.
Veel kijkers die contact opnamen met Korrelatie waren erg ontroerd door de documentaire en ze vonden het mooi dat er aandacht werd besteed aan dit belangrijke onderwerp. Er belden mensen om te spreken over hun eigen wens voor euthanasie en ook naasten van mensen die euthanasie hebben of willen ondergaan namen contact op met Korrelatie. Maar ook waren veel mensen boos over het optreden van psychiater Frank Koerselman in het praatprogramma dat volgde op de documentaire. Ze vonden zijn houding en uitspraken arrogant en niet meer van deze tijd. Coen Verbraak sprak met hem en met directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek.
Dwangstoornis
De laatste tijd is er veel discussie in Nederland over euthanasie en wanneer je dit zou kunnen of moeten toepassen. In de documentaire staan drie mensen centraal die kiezen voor euthanasie. Een van die mensen is Joop, een man die lijdt aan een dwangstoornis en zichzelf hierdoor ook ernstige lichamelijke schade toebrengt.
Kwaliteit van leven
Een derde van de aanmeldingen bij de Levenseindekliniek bestaat uit mensen die langdurig lijden onder hun psychische problemen. Korrelatie wordt het meest gebeld over psychische problemen als angst en depressie. De organisatie vindt het belangrijk om vroegtijdig aandacht te besteden aan (symptomen van) psychische problemen, om te proberen erger te voorkomen. Lidewy Hendriks, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Helaas is bij langdurige psychische problematiek euthanasie (nog lang) niet altijd te voorkomen, zoals blijkt uit de documentaire. Door in een vroeg stadium contact met hulpverleners op te nemen kan er op tijd aandacht gevraagd worden voor de problemen. Korrelatie kan dan meedenken en verwijzen naar de juiste hulp.”
Het indrukwekkende portret leidde tot heftige reacties. Voorstanders zagen hun argumenten voor humane levensbeëindiging versterkt, tegenstanders zagen een kille bureaucratie benadering van mensen met soms vage klachten. Remco Verwer is te gast. Hij gaat samen met directeur van de kliniek Steven Pleiter in discussie met Victor Lamme, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap, die vandaag in de Volkskrant stelt dat ‘dat de Nederlandse euthanasiepraktijk zich op een hellend vlak bevindt.’
Documentaire terugkijken: www.npo.nl/2doc-levenseindekliniek/15-02-2016/VPWON_1248719
Praatprogramma terugkijken: www.npo.nl/napraten-over-de-levenseindekliniek/15-02-2016/VPWON_1258958
Behoefte om over dit onderwerp te praten? Korrelatie of bel 0900 – 1450
Bron: persbericht
Dit bericht is 5903 keer gelezen.