30 april 2021 – Veel psychiaters in de jeugdzorg denken helemaal te stoppen met het behandelen van kinderen. De toegenomen regeldruk en omslachtige bureaucratie door de decentralisatie van de jeugdzorg van de Rijksoverheid naar de gemeenten zijn daarvoor de belangrijkste redenen, zo meldt de NOS.
Het kabinet heeft daarom 613 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten om de problemen in de acute jeugdzorg op te lossen. Maar de jeugdzorg zelf ziet problemen die zich niet met extra geld laten oplossen. Over de hele breedte van de jeugd-ggz en jeugdzorg is voldoende beschikbaar en deskundig personeel een groot knelpunt.
Tegelijkertijd is tijdens de coronacrisis de vraag naar psychische zorg bij jeugdigen fors is toegenomen. De verwachting is dat deze stijging nog twee of drie jaar voortduurt.
In 2017 deed Arne Popma, voorzitter van de Vereniging voor Psychiatrie, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie onderzoek onder de leden van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie: maar liefst 40 % overwoog toen te stoppen. Ook zag 70 % van de ondervraagde hoe de psychische zorg voor kinderen en jongeren werd afgebouwd, doordat het niet meer mogelijk was het goed te organiseren. Maar hoe die cijfers nu zijn, durft Popma niet te zeggen maar hij hoort wel zorgwekkende signalen.
Bron, uitgebreide artikel en video: nos.nl
Dit bericht is 2289 keer gelezen.