X
    Categories: Jeugd

Veel animo voor onderwerp jongerenparticipatie bij netwerkbijeenkomst koepels

18 september 2024 –   Op 16 september vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de koepels MIND, Iederin, Patiëntenfederatie Nederland en INVOLV (voorheen PGOSupport) plaats. Zo’n 150 geïnteresseerden waren naar Van der Valk in Utrecht gekomen voor het thema ‘Jongerenparticipatie, hoe regel je dat effectief?’. 

Na de opening door dagvoorzitter Dries Hettinga (in het dagelijks leven directeur van INVOLV) kreeg Lysanne ten Brinke het podium. Zij werkt als assistent-professor klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In haar lezing ‘Jongeren als aanjagers van verandering’ deelde zij de nieuwste wetenschappelijke inzichten in jongerenparticipatie en gaf ze aan dat er meer te doen is dan ‘weer een jongerenpanel of de zoveelste pizza-avond in te richten’. Jongeren hebben recht op inspraak en zeggenschap (ook volgens artikel 12 van het VN Kinderrechtenverdrag: “Ieder kind heeft het recht zijn mening te geven over zaken die hem/haar/hen aangaan. Die mening moet serieus genomen worden”). Zij kunnen ook daadwerkelijk de katalysator zijn van verandering. Kijk maar naar Gretha Thunberg. Maar er zijn ook uitdagingen in het betrekken van jongeren bij belangrijke onderwerpen, zoals tijd en diversiteit, leefwereld versus systeemwereld. En hoe hou je jongeren aan boord, hoe hou je het interessant voor ze om mee te blijven denken en doen?

Vervolgens kwamen de jongeren op het podium, allen actief op verschillende manieren bij o.a. ExpEx, MINDus, JongPit, NOV en Crohn & Colitis. Zij gaven hun kijk op bovenstaande uitdagingen en gaven aan dat het vooral belangrijk is dat ze serieus worden genomen. “Wij spreken de taal van de jongeren en kunnen op die manier een brug slaan tussen verschillende werelden en leeftijden. Maar dat is niet voor iedereen duidelijk; we worden vaak niet serieus genomen vanwege onze leeftijd of omdat we minder levenservaring hebben”. “We zouden ook graag vaker horen wat er met onze inbreng gebeurt. Soms mogen we wel meepraten, maar dan is er geen terugkoppeling of follow up. Of nog erger: dan is er sprake van schijnparticipatie. We zitten dan alleen aan tafel zodat beleidsmakers een ‘vinkje’ kunnen zetten bij ‘jongeren betrekken'”. “Gelijkwaardigheid is belangrijk en dat geldt ook voor de waardering en beloning als wij als jongeren ergens komen meedenken of spreken. Het gebeurt regelmatig dat wij alleen een hand en mondeling bedankje krijgen, terwijl een andere spreker op hetzelfde podium weggaat met geld, boekenbonnen etc. Dan voel je je niet echt nuttig of gewaardeerd”.

Tot slot kwamen de directeuren van de koepels op het podium. MIND-directeur Dienke Bos sloot af met de oproep: “Laten we het systeem dat we als ‘ouderen’ hebben opgericht eens wat meer ter discussie stellen en openstaan voor nieuwe vormen”.

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 773 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.