25 januari 2018 – Het Trimbos-instituut coördineert sinds 1 januari 2018 een groot Europees onderzoek naar de implementatie van ambulantisering in de ggz. Het project met de naam RECOVER-E duurt 3,5 jaar. De Europese Commissie stelt uit het onderzoeksprogramma Horizon 2020 circa € 3,5 miljoen beschikbaar. Aan het consortium nemen 15 partners deel uit 11 landen.
Lokale wijkteams
Dit project zet wijkteams op voor mensen met ernstige psychiatrische problemen in vijf Oost-Europese landen: Kroatië, Montenegro, Moldavië, Bulgarije en Roemenië. Lokale onderzoeksteams voeren de effectstudies uit, een internationaal netwerk van experts ziet toe op een zorgvuldige implementatie, de wetenschappelijke kwaliteit en bewaakt de ethische kaders. De resultaten van het project worden niet alleen vertaald naar beleidsadviezen voor de Europese Commissie, zij zijn ook bruikbaar voor organisaties van aanbieders, professionals en cliënten in alle Europese landen.
Ervaring in Moldavië
Het Trimbos-instituut bouwt samen met haar partner GGZ Noord-Holland Noord voort op de ervaring die de laatste jaren is opgebouwd met een vergelijkbaar project in Moldavië. De partners hebben daar in nauwe samenwerking met het ministerie, zorgverzekeraar en professionele verenigingen alle huisartsen geschoold, community mental health teams opgezet, Nederlandse multidisciplinaire richtlijnen vertaald naar de lokale situatie en aanpassingen in wet- en regelgeving voorbereid.
RECOVER-E stelt het Trimbos-instituut in staat om haar kennis en ervaring op het gebied van, herstelgericht werken, ambulantisering en implementatie te gebruiken om de ondersteuning en kwaliteit van leven van mensen met ernstige en langdurende psychische problemen te verbeteren.
“Dit project heeft financiering gekregen van de Europese Commissie uit het onderzoeksprogramma Horizon 2020 onder het grant agreement nummer 779362”.
Bron: trimbos.nl
Dit bericht is 3921 keer gelezen.