31 januari 2019 – Het aantal burn-outklachten blijft stijgen, met name bij werknemers in vaste dienst. Dat blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO, die tweejaarlijks wordt samengesteld. In 2017 zei 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders burn-outklachten te ervaren, dat was in 2007 nog 11 procent, meldt NU.nl
Ondanks de slechtere arbeidsomstandigheden rapporteren oproep- en invalkrachten en werknemers met een tijdelijk contract beduidend minder burn-outklachten dan werknemers met een vast contract of uitzendkrachten. Uitzendkrachten hebben juist vaker gezondheidsproblemen.
Van de oproep- en invalkrachten heeft 14 procent burn-outklachten. Bij vaste werknemers ligt dat aantal op 17 procent en bij uitzendkrachten op 21 procent.
Werkdruk toegenomen in laatste decennium
De afgelopen tien jaar is de werkdruk enorm toegenomen, volgens TNO. In 2007 vond 35 procent van de werknemers dat er hoge taakeisen waren, in 2017 was dat 40 procent. Daarnaast is het aantal werknemers dat een gevoel van autonomie heeft juist afgenomen.
De kosten voor werkgerelateerd verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorg bedragen bijna 9 miljard euro per jaar.
De Arbobalans van TNO wordt gemaakt in samenwerking met het CBS, het RIVM en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport geeft een overzicht van de kwaliteit van arbeid, de werkgerelateerde gezondheid in Nederland en de ontwikkelingen hierin.
Bron: nu.nl
Dit bericht is 13676 keer gelezen.