11 augustus 2017 – Je bent depressief, of de sleur zit in je relatie. Wat doe je dan, ga je in therapie, of grijp je naar de drugs? Die laatste optie lijkt steeds vaker te worden gezien als reële oplossing voor zulke problemen. Metronieuws zet het op een rijtje:
RELATIEPROBLEMEN: XTC
Helemaal onlogisch is dat niet: door xtc voel je je sneller verbonden met elkaar, je krijgt het gevoel dat je verliefd bent. In de jaren 80, toen xtc een opmars maakte als partydrug, leidde dat zelfs tot een ‘instant marriage syndrome’: jongeren die elkaar nog nooit hadden gezien, werden smoorverliefd nadat ze xtc hadden gebruikt, en stonden binnen de kortste keren voor het altaar.
In dezelfde periode werd xtc in de VS ook in relatietherapie gebruikt. Maar dat verdween toen de drugs officieel verboden werd.
PTSS OF BURN-OUT: AYAHUASCATHEE
Vooral Nederland staat bekend om de ceremonies. Vanuit heel Europa komen toeristen naar Nederland om ayahuascathee te drinken. Het wordt ook gebruikt door mensen met ernstige psychische aandoeningen, zoals PTSS of een burn-out.
Niet ongevaarlijk, stelt Jellinek, een instelling voor verslavingszorg. De trip is vrij zwaar, die niet aan te raden is voor mensen die in de war zijn. Bovendien is de combinatie met bepaalde antidepressiva gevaarlijk.
Bovendien zijn sommige ceremonieleiders erg onervaren. Als het middel verkeerd valt, kunnen de gebruikers moeilijk te beheersen zijn. De onervaren begeleiders sluiten de gebruikers dan soms alleen op tot de trip is afgelopen.
TRAUMA’S: LSD
Het nemen van LSD als je een trauma had, was vroeger helemaal niet gek. Na de Tweede Wereldoorlog werd het middel bijvoorbeeld gegeven aan mensen die in een concentratiekamp hadden gezeten, en dat hadden overleefd. LSD zorgt ervoor dat bepaalde delen van de hersenen actiever worden, en andere juist minder actief. Dat vermindert de gevolgen van het trauma.
Maar in de jaren 70 wordt het middel ook als partydrug gebruikt. Mensen die in een bad trip terechtkomen, springen uit ramen. LSD wordt verboden. Maar nog altijd nemen sommige mensen met een trauma of depressie LSD.
Nu doen wetenschappers weer onderzoek naar LSD bij een depressie. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht welke dosis de juiste is, en of het op lange termijn ook effect heeft. Het is wel verstandig om dat in combinatie met therapie doen: op die manier kan een professional je begeleiden als je in een bad trip belandt.
DEPRESSIE: PADDO’S
Hoe dat precies werkt, weten we niet, stelt neurowetenschapper Mendel Kaelen tegen de NOS. „Studie laat zien dát het werkt en daar draaide het om.”
Volgens Kaelen is het veilig om paddo’s te gebruiken, maar: „Er moet wel een therapeut aanwezig zijn die de sessie op een empathische manier begeleidt. Het is namelijk een nieuwe ervaring die erg overweldigend kan zijn en waar mensen bang van kunnen worden.”
Bron: metronieuws.nl
Dit bericht is 6710 keer gelezen.