4 april 2017 – Het hersengebied waar de menselijke empathische gevoelens worden opgewekt, lijkt veel zwakker te zijn bij mensen met autisme. Met deze kennis kunnen nieuwe therapieën voor autistische mensen worden ontwikkeld, zo meldt NU.nl.
De “ongewone activiteit” in dit specifieke deel van het brein komt naar voren uit onderzoek van de Zwitserse technische universiteit ETH Zürich. Voor de studie werden 36 pubers gevolgd, waarvan er zestien gediagnosticeerd waren met autisme. Via een MRI-scan werden zij gevolgd terwijl ze een spel speelden.
In het spel moesten ze raden achter welke van twee deuren zich een beloning bevond. Bij het openen van de juiste deur, werd de deur groen en ontving de speler een euro. Bij de verkeerde keuze kleurde de deur rood en was er geen beloning.
Verwachting
Op willekeurige momenten veranderden de regels van het spel echter. Dan leidde een rode deur tot een prijs en een groene deur tot niets. Na iedere ronde vroegen de onderzoekers de deelnemers of ze de prijs hadden verwacht.
Daaruit bleek dat de autistische proefpersonen geen problemen hadden om antwoord te geven op de vraag of de prijs bij henzelf verwacht of onverwacht kwam. Bij het toekijken bij andere personen, vonden zij het echter veel lastiger dan niet-autistische personen om te antwoorden of een ronde naar verwachting uitviel.
Gedragstherapieën
Na een onverwacht resultaat – bijvoorbeeld een groene deur zonder prijs – was er bij de niet-autistische deelnemers een duidelijke activiteit in het deel van het brein waar cognitieve en emotionele eigenschappen samenkomen. Bij autistische deelnemers werd er in dat gebied beduidend minder activiteit waargenomen.
Met deze kennis kunnen nieuwe gedragstherapieën voor mensen met autisme worden ontwikkeld. “Het is vaak onduidelijk of autistische mensen iets niet kunnen of dat ze niet gemotiveerd zijn om het te doen”, aldus één van de wetenschappers in de studie. Hij denkt dat het een mogelijkheid zou kunnen zijn om een specifieke beloning uit te delen aan mensen met autisme, om zo sociaal wenselijk gedrag te stimuleren.
Bron: nu.nl
Dit bericht is 5040 keer gelezen.