X

Sophie in de Mentale Kreukels over taboe op therapie

5 april 2017 – Hard werken alleen veroorzaakt geen burn-out. Ook je psyche speelt een grote rol. Dan kan therapie helpen. Maar waarom is dat zo’n taboe?

Vorige week stond Sophies zoektocht naar de burn-out in het teken van ons werk. We leerden dat je daar energiebronnen en energievreters hebt. En als de vreters het winnen van de bronnen ben je de pineut.

Maar, alleen hardwerken veroorzaakt nog geen burn-out. Dus waar zit het ‘m dan nog meer in? Nou, je psyche speelt ook een belangrijke rol. En eigenlijk is het best gek dat we daar zo weinig aandacht aan besteden. Want we gaan allemaal regelmatig (oké, sommige wat minder regelmatig ;)) naar de sportschool om ons lijf op orde te houden. Maar ons brein gezond houden is opeens een dingetje.

Gelukkig is er een wereld die daar minder geheimzinnig over doet. En dat is die van de Bekende Nederlanders. Het rijtje BN’ers die bij een psych aan de bel getrokken heeft liegt er niet om. Lauren Verster, Johnny de Mol, Barry Atsma, Anita Witzier, Michiel Romeyn, Tanja Jess, Sander Lantinga, Leontien en Marco Borsato zijn slechts een greep uit de collectie zielenknijp-bezoekers.

“Het is gewoon heel fijn om met iemand te praten die je gedachten kan structureren.” En dat klinkt eigenlijk best logisch. Maar waarom hangt er dan nog zo’n ‘Ja hallo, maar ik ben toch niet gek?’ sfeer omheen? Tijd om dat eens ’t nekje om te draaien. Want zoals een vriendin van Sophe aangeeft: “De weg erheen is het zwaarst. Maar als je er eenmaal bent is het een feestje.”

Want nee, soms kan je het dus niet alleen. Terwijl dát juist een venijnig denkbeeld is bij de meeste burn-out gevoeligen. ‘Sorry, maar ik kan dat best alleen. Sterker nog, ik ben er al snoeihard mee aan de slag.’ En daar gaat het juist mis. Veel van die zelfhulpmethodes zijn volgens psychiater Bram Bakker namelijk enkel vormen van bezigheidstherapie. “Je lost niets op, omdat je om de pijnpunten heengaat.”

Flikker die kleurboeken nou niet meteen de prullenbak in. En laat die mindfulness app gewoon op je telefoon staan. Want een beetje kan het zeker helpen. Tijdelijk sowieso. En je bent je er in ieder geval bewúst van dat het niet goed gaat. Daarmee loop je al voor op anderen. Bram Bakker: “We zijn altijd onze al onze pijn aan het verdoven. Op het moment dat het ons teveel wordt schenken we een glaasje in. Of pakken we ons mobiel en gaan we op social media op andere mensen lopen kankeren. En we maken dus geen verbinding met het feit dat we ons van binnen kut voelen.”

Herkenbaar? Praat er dan eens over met je huisarts. Hij kan je een verwijsbrief geven voor een psycholoog. Dan kan je eens kijken of er toch niet meer aan de hand is dan ‘dat je gewoon even heel druk druk druk bent’. Oh, en let er bij je keuze wel even op welke verzekering je hebt. Niet alle partijen vergoeden iedereen. En dan kan het wel eens een duur geintje worden.

Uitzending gemist? Kijk de aflevering Sophie in de Mentale Kreukels van dinsdag 4 april hier terug.

Bron: npo.nl

Dit bericht is 12090 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.