28 mei 2020 – De regio Leiden staat op nummer 1 als het gaat om angst- en stemmingsstoornissen, zo blijkt uit het regiobeeld Zuid-Holland dat Zorg en Zekerheid onlangs publiceerde. Angst, onrust, eenzaamheid of overbelasting kunnen, zeker tijdens de huidige coronacrisis, een goede gezondheid flink in de weg staan.
Zorgen over financiën of huisvesting verergeren de situatie. Regelmatig informeren Leidse huisartsen bij hun patiënten of zij dit soort zorgen hebben. Daarna kunnen zij hun patiënten doorverwijzen naar het sociale wijkteam bij hen in de buurt. Vanaf 26 mei gaat dat eenvoudig en snel via het eigen verwijssysteem Zorgdomein.
Steeds vaker geven huisartsen hun patiënten, in plaats van een medicijn, het advies in gesprek te gaan met een sociaal werker. “Een verwijzing naar het sociaal wijkteam is snel en effectief”, vertelt seniorzorginkoper Erik Kramer van Zorg en Zekerheid. “Hoe eerder mensen in beweging komen om zich weer beter te gaan voelen, des te kleiner de kans wordt dat hun gezondheid verslechtert. De sociaal werkers zijn beschikbaar om daarbij te helpen.”
In Leiden zijn er zeven Sociale wijkteams, waar sociaal werkers het gesprek aangaan wat mensen zou kunnen helpen. Voor Leidse huisartsen is er goed nieuws: het verwijzen naar deze wijkteams is vanaf nu een stuk eenvoudiger. “Net als bij een verwijzing naar de specialist kan voortaan met slechts enkele klikken verwezen worden naar het sociaal wijkteam”, vertelt Jeannette Vader, directeur Swt’s Leiden. Het programma dat huisartsen hiervoor gebruiken, Zorgdomein, kiest automatisch het juiste wijkteam bij het adres van de patiënt. De digitale verwijzing vervangt tevens het ‘welzijnsrecept’ dat voor Leidse huisartsen meer werk was.
Huisarts Meskers pleit al enige tijd voor deze elegante verbinding tussen zorg en welzijn: “Door de coronacrisis zien wij als huisartsen veel meer mensen met psychosociale klachten. Eenzaamheid, onzekerheid, financiële problemen en rouw hebben grote effecten. Het is fijn dat wij een vertrouwde ingang kunnen zijn voor deze mensen. Vaak zorgen psychosociale problemen ook voor lichamelijke klachten of een verergering daarvan. Als huisarts is het belangrijk dat je niet alleen naar die medische kant kijkt, want dat lost het onderliggende probleem niet op. Huisartsen kunnen zelf niet helpen bij het oplossen van financiële problemen of eenzaamheid. Het is waardevol dat we snel en gemakkelijk, via Zorgdomein, naar een sociaal wijkteam kunnen verwijzen.”
U kunt ook zonder verwijzing van de huisarts terecht bij het sociaal wijkteam. Aanmelden kan via www.sociaalwijkteamleiden.nl of telefonisch 14 071 (keuze 2).
Bron: zorgenzekerheid.nl
Dit bericht is 2149 keer gelezen.