X
    Categories: Algemeen

Reactie GGZ Nederland op het onderzoek naar geweld in de psychiatrie

10 november 2017 – GGZ Nederland herkent de verschillende dilemma’s uit het onderzoek ‘Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie’ dat de Vrije Universiteit in opdracht van Politie en Wetenschap heeft uitgevoerd. De branchevereniging ziet vooral mogelijkheden voor verbeteringen in de samenwerking en communicatie tussen de ggz, politie en het OM.

Leden van GGZ Nederland vinden het niet acceptabel dat er geweld wordt gepleegd tegen hun medewerkers. Er is wel degelijk een grens aan het gedrag van een patiënt. Tegelijkertijd staat de ggz voor een goede behandeling van mensen die vanwege een ernstige psychiatrische stoornis onberekenbaar of gewelddadig gedrag kunnen vertonen. Deze twee kanten schetsen precies het dilemma waarin medewerkers, behandelaren en werkgevers in de ggz zich bevinden. Voor de ggz-werkgevers is veiligheid van medewerkers een prioriteit. De veiligheid van medewerkers is onderdeel van extra projecten in de ggz, gericht op het omgaan met agressief gedrag. Bijvoorbeeld door het trainen van medewerkers en het creëren van een veilig leef- en organisatieklimaat voor de patiënten en medewerkers. En ook door intern voorlichting te geven over het doen van aangifte en door regionale afspraken te maken met de politie.

Verbeteringen

GGZ Nederland vindt dat het veiligheidsgevoel van de medewerker voorop staat, ook in het aangiftebeleid. Medewerkers die slachtoffer zijn geworden, geven aan dat zij vooral behoefte hebben aan erkenning en ondersteuning. In veel ggz-organisaties doet de organisatie aangifte in plaats van het slachtoffer, dit kan algemeen beleid worden. Ook de afhandeling van aangiftes moet beter, in de praktijk worden aangiftes nu vaak geseponeerd. GGZ Nederland ondersteunt de aanbeveling dat zowel bij de ggz als bij de politie contactpersonen moeten komen die medewerkers terzijde staan in het proces van aangifte doen.

Met het OM wil GGZ Nederland onderzoeken hoe het oordeel over ontoerekeningsvatbaarheid beter bepaald kan worden. In de afhandeling is vooral een heldere communicatie nodig naar het slachtoffer, zodat hij begrijpt welke afwegingen er door het OM zijn gemaakt. Met deze verbeteringen wil de branchevereniging het gevoel van erkenning en vertrouwen verhogen, waardoor meer medewerkers aangifte durven te doen.

Samenwerking                                                                                                                                           

GGZ Nederland onderstreept de constatering in het onderzoek dat -naast de bestaande protocollen en heldere afspraken – het vooral gaat om de samenwerking tussen professionals van ggz, politie en OM, waarbij bejegening en heldere communicatie van belang zijn. De ggz heeft in 2012 een convenant opgesteld met de politie waarin ook afspraken over het aangiftebeleid zijn opgenomen.

Lees ook:

Het rapport ‘Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie’

Artikel ‘Aangifte doen bij de politie en opvolging van incidenten’

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 3857 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.