13 februari 2018 – Ruim 10.000 psychiatrische patiënten in heel Nederland blijven na hun behandeling noodgedwongen in ggz-klinieken, vanwege de lange wachtlijst voor een huurwoning. Verontrustend, zeggen psychiaters, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de patiënten en de samenleving. Heeft gemeente Amsterdam grip op dit probleem?
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, reist het debatprogramma Kwesties deze week af naar Amsterdam. Rob Oudkerk ontvangt lokale politici, wijkbewoners en ervaringsdeskundigen.
Gemeenten moeten haast maken: vanaf 2020 worden zij volledig verantwoordelijk voor de opvang van kwetsbare inwoners. En in datzelfde jaar, is er bij de ggz-klinieken nog maar eenderde van het aantal bedden uit 2008 over. Het streven van de gemeente Amsterdam is dat de oud-patiënten maximaal drie maanden op een wachtlijst voor een huurwoning te laten staan, maar in realiteit wachten ze soms wel drie jaar. Ook deze patiënten zullen ergens ondergebracht moeten worden.
Wat doet de politiek hieraan? Zijn de bezuinigingen bij de ggz wel haalbaar? En hoe staat het met de maatschappelijke draagvlak om deze oud-patiënten als buren te hebben?
Overlast in de wijk
Marianne van den Anker bespreekt de overlast die (ex-)psychiatrische patiënten met zich meebrengen. Gaat de overlast in de komende jaren toenemen, zoals critici stellen? Is het haalbaar dat meer patiënten in de samenleving terug komen? En wat is de rol van woningbouwcorporaties bij het toekennen van een huurwoning aan (ex-)psychiatrische patiënten?
Beluister hier de uitzending van Kwesties van zondag 11 februari terug.
Dit bericht is 4230 keer gelezen.