26 april 2016 – Radar is benieuwd naar jouw ervaringen met antidepressiva. Iedereen die zelf óf in de naaste omgeving antidepressiva heeft meegemaakt, kan meedoen aan de enquête over dit onderwerp. In Nederland slikken meer dan 1 miljoen mensen antidepressiva. Er is al jaren een discussie over de effectiviteit en de bijwerkingen van antidepressiva.
Een paar jaar geleden besteedde Radar al aandacht aan de vele bijwerkingen die bij het gebruik van antidepressiva kunnen optreden. Wat is de huidige stand van zaken? We zijn geïnteresseerd in alle ervaringen, zowel positieve als negatieve.
Klik hier om de vragenlijst over antidepressiva te starten
Heb je zelf geen ervaring met antidepressiva, maar iemand in jouw omgeving wel? Je kunt de vragenlijst ook invullen voor deze persoon, of de bovenstaande link met hem of haar delen.
Let op: je kunt de vragenlijst tot en met donderdagochtend (28 april) 10:00 uur invullen.
Enquête 2010
Kijk hier de eerdere uitzending over antidepressiva terug, en lees de uitslag van het onderzoek over dit onderwerp uit 2010.
Naar aanleiding van de oproep in 2010 hebben 11.353 mensen een enquête ingevuld over het gebruik van medicijnen tegen depressie. Nooit eerder hadden zoveel mensen meegewerkt aan een praktijkonderzoek. Hoewel de enquête niet representatief was, gaven de uitslagen door de massale deelname toch nieuwe inzichten in de bijwerkingen die mensen ervaren.
Maar liefst 67% zei bijwerkingen te ervaren. 22% van deze mensen zegt ernstige bijwerkingen te hebben, zoals het denken aan zelfmoord of anderen pijn doen. Ruim 1600 mensen vertellen dat ze na het slikken van de pillen destructieve gedachten kregen of agressiviteit vertoonden, ondermeer in het verkeer. Meer dan de helft van deze mensen gaf aan dat hierdoor gevaarlijke omstandigheden ontstonden, bijvoorbeeld auto-ongelukken.
Maar liefst 70% van de deelnemers aan de enquête die aangeven destructieve gedachten te hebben gehad of agressiviteit vertoonden, zeggen vooraf niet gewaarschuwd te zijn voor de bijwerkingen door hun arts. Ernstige bijwerkingen treden vooral op in de eerste vier tot zes weken, en later opnieuw in de afbouwperiode. Afbouwen zou volgens deskundigen eigenlijk onder begeleiding moeten gebeuren. Toch geeft 25% van de mensen aan dat ze op eigen houtje gestopt zijn.
Bron: radar.avrotros.nl
Dit bericht is 4561 keer gelezen.