7 december 2017 – Banen die veel vergen van ouders en ten koste gaan van tijd met het gezin, brengen mogelijk de psychische gezondheid van kinderen in gevaar. Dat concluderen wetenschappers van de Australian National University (ANU) na een tienjarig onderzoek onder 2.500 stellen en hun kinderen in Australië. De resultaten werden gepubliceerd in Social Science & Medicine, zo meldt NU.nl.
Volgens hoofdonderzoeker Huong Dinh lopen kinderen het grootste risico op psychische gezondheidsproblemen als ze ouders hebben die moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Dat is vaak het geval bij banen waarbij de werkdruk hoog is, waarbij lange uren worden gemaakt en er onzekerheid bestaat over de baan.
Volgens Dinh hadden zes van de tien koppels weleens moeite met het vinden van een werk-privébalans. Een op de zeven had langdurige perioden meegemaakt waarin een van de ouders de balans kwijt was. “Als ouders moeite hebben met het combineren van verplichtingen voor werk en het gezin, worden ze moe, gestrest, chagrijnig en ongelukkig”, aldus Dinh. “Dat heeft invloed op de gezinsrelaties en het welzijn van de kinderen.”
Betere balans
Volgens Lyndall Strazdins van de ANU is dit de eerste studie waarbij is aangetoond dat het ontbreken van een goede werk-privébalans invloed heeft op de psychische gezondheid van een kind. Tijdens het onderzoek werd onder meer gekeken naar emotioneel gedrag van kinderen, gedragsproblemen, hyperactiviteit en relaties met leeftijdsgenoten.
“Conflicten tussen het werk en gezinsleven van ouders leidde tot grotere psychische gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals terugtrekking en angsten”, aldus Strazdins. “Het goede nieuws is dat het weer beter met ze gaat zodra hun ouders een betere balans tussen werk en privé vinden.” Volgens Strazdins zijn gezinnen met twee werkende ouders in het huidige Australië de norm, net als in andere ontwikkelde landen.
Bron: nu.nl
Dit bericht is 3741 keer gelezen.