Nijmeegse politie wil verwarde mensen niet meer in cel

Facebooktwitterlinkedinmail

politie, verwarde

16 januari 2016 – Het aantal verwarde mensen dat voor overlast zorgt, blijft maar stijgen. In Nijmegen alleen al waren het er vorig jaar bijna 900. De politie wil ze niet meer in de cel hoeven zetten, zo meldt de Gelderlander.

“Als iemand zo verward is dat hij thuis of op straat ernstige overlast veroorzaakt, brengen we hem naar een politiecel. Maar het zijn mensen die in de war zijn en die wil je helemaal niet in een cel hebben, die horen daar niet”, zegt de Nijmeegse politiechef Karlijn Baalman. “Maar je moet wat. We zouden ze naar een plek willen brengen, waar ze op een rustige en veilige manier hulp kunnen krijgen en uit huis of van de straat worden gehaald.”

Crisisopvang
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen – voorzitter van 16 regiogemeenten in het zuiden van Gelderland – wil naar het voorbeeld van Den Haag op 1 of meer plekken een crisisopvang inrichten waar verwarde mensen naartoe kunnen worden gebracht. Daar krijgen ze meteen psychiatrische hulp.

“In Den Haag hebben ze aangehaakt bij het politiebureau, daar kun je linksaf naar de cel en rechtsaf naar de zorgopvang. Maar het zou ook bij een zorginstelling kunnen”, aldus Bruls.

Afspraken
GGNet, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg met 60 locaties in Gelderland, heeft vorig jaar al onder meer in de Achterhoek afspraken gemaakt met de politie over het opvangen van verwarde personen. Als verwarde mensen ergens overlast veroorzaken, beoordelen medewerkers van zogenaamde ‘crisisbeoordelingskamers’ wat er aan de hand is. Dergelijk kamers zitten aan de Kruisbergseweg in Doetinchem en in Warnsveld en Apeldoorn.

De medewerkers zullen regelen dat er snel psychiatrische hulp komt. Dit moet voorkomen dat mensen met psychische klachten nog meer verward raken doordat ze op het politiebureau belanden.

Bron: gelderlander.nl 

Dit bericht is 2643 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail