6 april 2021 – Honderden jongeren hebben dringend hulp nodig binnen de ggz. Toch is die hulp lang niet altijd binnen handbereik – en dat is een probleem. Arne Popma, voorzitter jeugd van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie: “75 procent van de mentale problemen ontstaan voor het 25e levensjaar. Het risico van te laat ingrijpen is, met name bij jongeren, potentiële levenslange schade. KRO NCRV Pointer besteedt aandacht aan dit groeiende probleem.
Popma vertelt dat het effect van een ramp zoals de coronapandemie op mentale gezondheid altijd een halfjaar tot een jaar achterloopt op de huidige situatie. “Dus wat we nu zien is pas het begin van de mentale gezondheidsschade die optreedt.” Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verwacht dat de zorgaanvraag van met name kinderen uit kwetsbare gezinnen, adolescenten en jongvolwassenen met ernstige mentale problemen de komende tijd verder zal toenemen, zelfs tot 2 jaar na de pandemie. Met als resultaat: oplopende wachttijden.
“Er moet acuut geregeld worden dat professionals meer tijd, ruimte en minder administratie krijgen om jongeren gewoon te kunnen zien”, vindt Arne Popma. “Mentale gezondheid is het grootste publieke gezondheidsprobleem in Nederland. Dat is een probleem van de jongeren, want 75 procent van de mentale problemen ontstaan voor het 25e levensjaar. Het risico van te laat ingrijpen is, met name bij jongeren, potentiële levenslange schade.”
De uitzending van Pointer over jongeren die in de wacht staan voor de ggz was op maandag 5 april om 22.10 uur te zien bij NPO 2. Kijk hier de uitzending terug.
Bron en uitgebreid artikel : pointer.kro-ncrv.nl
Dit bericht is 2594 keer gelezen.