7 oktober 2019 – Morgen overhandigen tientallen jongeren uit conflictgebieden en basisschoolkinderen uit Nederland namens War Child een petitie aan minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De petitie is getekend door meer dan 20 duizend mensen en roept op tot betere psychosociale steun aan kinderen die het slachtoffer worden van oorlogsgeweld.
Kinderen op topconferentie
Minister Kaag is de voorzitter van een topconferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale zorg met ministers en experts uit tientallen landen die maandag en dinsdag in Amsterdam plaatsvindt. Koningin Máxima woont de conferentie bij.
War Child wil de deelnemers aan de conferentie ervan doordringen dat oorlog kinderen kan tekenen voor het leven, tenzij er aandacht en geld is om psychosociale steun standaard onderdeel te maken van noodhulp. War Child voert hiervoor de campagne #getekendvoorhetleven.
Grote stoeptekening
De jongeren en kinderen zullen dinsdagochtend voor de ingang van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar de conferentie plaatsvindt, een grote stoeptekening maken en daar de petitie in de vorm van een groot hart van papier-maché aan de minister en de andere delegaties overhandigen. Actrice Britt Scholte (bekend van GTST en Brugklas) helpt mee bij de aanbieding.
Ballerina speecht
Michaela DePrince, ballerina van het Nationale Ballet en ambassadeur van War Child, zal de conferentie dinsdag toespreken over haar persoonlijke ervaringen als oorlogswees in Sierra Leone.
Kinderen sterker dan oorlog
In de traditionele noodhulp krijgen kinderen een dak boven hun hoofd, voedsel en een warme deken. Dat zijn de voorzieningen waarvan de noodzaak direct zichtbaar is. War Child vindt het heel goed dat deze voorzieningen er zijn, maar het is niet genoeg. War Child wilt dat er nog een onderdeel aan deze hulp wordt toegevoegd: psychosociale steun. Dat helpt kinderen omgaan met hun eigen gevoelens en ervaringen en met het omgaan met anderen. War Child steunt kinderen in 14 landen om weer op zichzelf en hun omgeving te vertrouwen.
Stille crisis
Er groeien wereldwijd 420 miljoen kinderen op in conflictgebied. Zo’n 20 procent – 84 miljoen kinderen – hebben dringend psychosociale steun nodig. Die hulp is bijna nergens te krijgen. Dit is een stille crisis met onbekende gevolgen.
Stap vooruit
Directeur Tjipke Bergsma: “De ministers kunnen op de conferentie een belangrijke stap vooruit zetten. Nederland wil psychosociale steun integreren in humanitaire hulp. Goed nieuws – op het eerste gezicht. Maar het lijkt erop dat Nederland en andere landen geen extra geld beschikbaar willen stellen. Dat betekent praktisch dat betere psychosociale steun ten koste zal gaan van andere noodhulp.”
Bron: persbericht
Dit bericht is 2471 keer gelezen.