X

Oratie over het verband tussen ADHD, slaapstoornissen en lichamelijke ziekten

2 oktober 2022 –De relatie tussen ADHD, slaapstoornissen en lichamelijke ziekten is het onderzoeksterrein van psychiater Sandra Kooij.   “ADHD is een serieus, levenslang probleem, met veel bijkomende aandoeningen. Die clustering van schade in de levens van mensen met ADHD, zowel geestelijk als lichamelijk, kunnen we alleen voorkomen door Tijd voor ADHD te maken”, aldus Kooij. Ze bekleedt namens Parnassia Groep de bijzondere leerstoel ADHD bij volwassenen aan Amsterdam UMC, afdeling Psychiatrie. Afgelopen vrijdag sprak zij haar oratie uit ‘Tijd voor ADHD, ADHD & Tijd’.

Kooij buigt zich al jaren over het verband tussen ADHD en slaapstoornissen. Tachtig procent van de volwassenen met ADHD heeft een slaapstoornis, en vaak dezelfde soort. Veroorzaakt ADHD die slaapstoornis, is het andersom, of is er een gemeenschappelijke bron? Kooij probeert haar vinger erachter te krijgen.

Uit onderzoek van Kooij is gebleken dat een behandeling met melatonine –hormoon dat helpt bij het vatten van de slaap- de ernst van ADHD doet afnemen. “Of dat ook kan met lichttherapie, gaan we nu onderzoeken. We weten dat lichttherapie een verstoord slaappatroon kan bijsturen. Ik wil weten of daardoor de klachten van ADHD kunnen afnemen.”

Verband lichamelijke ziekten
De aandacht van Kooij gaat niet alleen uit naar ADHD en ons slaapwaak-ritme. Uit studies wereldwijd blijkt namelijk dat talloze lichamelijke ziekten vaker voorkomen bij mensen met ADHD. “In Zweden hebben onderzoekers voor 35 lichamelijke ziekten aangetoond dat 34 daarvan vaker voorkomen bij mensen met ADHD. Kooij: “Dat is echt alarmerend. En het roept de vraag op of ADHD niet eigenlijk een aandoening is van het hele lichamelijke systeem, en niet alleen een mentale aandoening?”

Mensen met ADHD hebben bijvoorbeeld vaker diabetes type 1, allergieën en obesitas. “We weten dat lichaam en geest verbonden zijn met elkaar”, zegt Kooij. “Maar in de geneeskunde en de behandelingen die we aanbieden, trekken we het uit elkaar. Heel onlogisch eigenlijk. Nu komen bij ADHD allerlei dwarsverbanden aan het licht. Zoals bijvoorbeeld het verband tussen ADHD, covid-19 en andere ontstekingsprocessen in het lichaam. Hoe dat precies in elkaar zit, wil ik uitzoeken want het biedt nieuwe, onverwachte aanknopingspunten voor de behandeling van ADHD.”

Bron: amsterdamumc.org
 

Dit bericht is 7297 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.