4 oktober 2024 – In de Tweede Kamer vond op woensdag 2 oktober het commissiedebat TBS en gevangeniswezen plaats met staatssecretaris Coenradie (J&V). De aanhoudende capaciteitsdruk in het gevangeniswezen was één van de belangrijkste onderwerpen tijdens het commissiedebat TBS en gevangeniswezen.
Die druk is ook bij TBS en de Overige Forensische Zorg aanwezig, maar door een te krappe planning en een ongemakkelijke beantwoordingstermijn van de staatssecretaris, zijn de forensische zorg onderwerpen naar een ander nog te plannen debat verplaatst.
Het Forensisch Netwerk (FN), een samenwerking van de Nederlandse ggz, Valente, VGN, TBS Nederland en Verslavingskunde Nederland, heeft de Tweede Kamer vooraf een brief geschreven met inbreng. Daarin werden diverse oplossingen bepleit voor de capaciteitsproblematiek, zoals de garantiestelling en beschikbaarheidsfinanciering niet enkel voor TBS, maar ook voor Overige Forensische zorg in te zetten. Het volledige debat vind je hier terug.
Gevangenispersoneel onder druk
Meerdere Kamerleden uitten hun zorgen over de capaciteitsproblemen en de druk op het gevangenispersoneel. Van Nispen (SP) benadrukte dat het personeel de hoogste prioriteit zou moeten hebben en dat alternatieve straffen onderzocht moeten worden. Hij waarschuwde voor de knelpunten in de Forensische Zorg, met speciale aandacht voor Veldzicht, waar vluchtelingen met psychische problemen mogelijk niet meer geholpen kunnen worden. Eerdmans (JA21) sprak over een “code rood” vanwege de overvolle gevangenissen en vroeg om maatregelen om de wachtlijsten in de TBS-zorg aan te pakken.
Alternatieven zijn snel nodig
Ook andere Kamerleden, zoals Helder (BBB), Sneller (D66) en Ellian (VVD), richtten zich op de personeelstekorten en de druk binnen de gevangenissen. Ellian wees daarbij specifiek op ongeoorloofd contact in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en de noodzaak om capaciteitsverlof kritisch te bekijken. Lahlah (PvdA-GL) en Van Dijk (PVV) spraken zich daarnaast uit tegen het idee om gevangenen naar Estland over te plaatsen, waarbij Van Dijk ook stevige kritiek uitte op de opvang van asielzoekers in instellingen zoals CTP Veldzicht.
Staatssecretaris Coenradie lijkt zoekende
Staatssecretaris Coenradie erkende de grote capaciteitsproblemen en gaf aan dat het welzijn van het personeel een prioriteit is. Ze kondigde aan de lopende maatregelen te willen versterken en beloofde op korte termijn met aanvullende voorstellen te komen, onder meer rond de situatie in Veldzicht en het personeelsbeleid binnen DJI. Het debat over de Forensische Zorg en TBS werd vanwege de breedte van het onderwerp verplaatst naar een later moment. Dat had ook te maken met enig ongemak in de beantwoording. Een groot deel van de vragen van de Tweede Kamer zal ze dan ook schriftelijk beantwoorden in toegezegde brieven.
Vervolg en toezeggingen
- Er zal een los debat volgen specifiek over TBS en Overige Forensische Zorg.
- Er is een tweeminutendebat aangevraagd door Kamerlid Van Nispen. Dat betekent dat er later nog moties over dit onderwerp worden ingediend.
Er zijn tijdens het debat toezeggingen gedaan:
- De gestelde vragen over jeugd, tbs en elektronische detentie wordt schriftelijk beantwoord door de staatssecretaris. Ook komt de staatssecretaris nog schriftelijk terug op de vragen over de pakketvergelijking.
- De staatssecretaris stuurt de Kamer op korte termijn een brief over het welzijn van het personeel van DIJ.
- De staatssecretaris informeert de Kamer in de volgende voortgangsrapportage over: ○ Het gesprek over het verkennen van de mogelijkheden voor inzet van ander personeel bij DJI (bijv. Kmar, leger of zorg) ○ De inzet van ZZP’ers ○ De voortgang van de pilot inzake versoberen dagprogramma ○ De voortgang pilot tablets in de inrichtingen ○ De maatregelen die overwogen worden om capaciteitstekorten aan te pakken. ○ Het capaciteitsverlof.
- De staatssecretaris stuurt de brief over kliniek Veldzicht nog deze week naar de Kamer.
De Nederlandse ggz zal het vervolg van dit debat met veel interesse volgen.
Bron: denederlandsggz
Dit bericht is 572 keer gelezen.