X

Noorwegen biedt een medicatievrije behandeling aan mensen met psychose

22 februari 2021 – De meeste mensen met psychose gebruiken sterke medicijnen om wanen en hallucinaties te verminderen, maar de bijwerkingen kunnen ernstig zijn. In Noorwegen wordt nu een radicale aanpak aangeboden via de geestelijke gezondheidszorg voor patiënten die medicatievrije behandeling willen.

Malin had sinds haar tienerjaren last van ernstige depressies en een laag zelfbeeld. Toen begon een stem in haar hoofd haar te vertellen dat ze dik en waardeloos was – en dat ze zelfmoord moest plegen. “Hij werd erg boos. Hij isoleerde me min of meer omdat hij veel kracht had. Uiteindelijk begon ik ook dingen te zien, zoals tentakels die uit de muren kwamen”, zegt Malin . Malin verliet haar kleine geboorteplaats in de buurt van de fjorden van Noord-Noorwegen en ging studeren. Maar het duurde niet lang voordat ze een complete inzinking kreeg waardoor ze niet meer uit bed kon komen. Haar familie kwam haar ophalen en al snel werd ze opgenomen in een psychiatrische afdeling waar ze een jaar verbleef.

Het was de eerste van een aantal lange verblijven in psychiatrische afdelingen waar sterke antipsychotische medicatie de enige aangeboden behandeling was. “Ik zat zo vol medicatie, in mijn hoofd was het een waas. Ik zat daar gewoon passief te kijken naar mijn leven zonder enige verbinding met mijn emoties of gevoelens. ‘En het is steeds weer hetzelfde geweest. Ik heb hulp gezocht en wat ze me kunnen geven is medicatie. En niets werd echt beter. ‘Het is behoorlijk verwoestend. Je wilt gewoon echt beter worden. En mensen zeggen je dat je nu tevreden moet zijn, dit is jouw leven. En ik kan niet tevreden zijn met dit leven.’

Malins ervaring met psychiatrische medicatie is niet ongebruikelijk. Hoewel veel mensen met psychose vinden dat antipsychotica hen in staat stellen een normaal leven te leiden, denkt men dat ongeveer 20% van de patiënten niet goed reageert. De bijwerkingen kunnen levens veranderen – extreme vermoeidheid, gewichtstoename, verhoogd cholesterol en diabetes. In Noorwegen wordt de bezorgdheid over het algehele voordeel van deze medicijnen verminderd door een al lang bestaand probleem met gedwongen behandeling, dat in Noorwegen vaker voorkomt dan in veel andere landen.

Het VN-Comité tegen marteling heeft het gebruik van gedwongen isolatie door Noorwegen in psychiatrische instellingen veroordeeld. Net als Malin kreeg Mette Ellingsdalen gedurende een periode van 13 jaar antipsychotica toen ze aan ernstige depressies als gevolg van een bipolaire stoornis leed en niet in staat was voor zichzelf te zorgen. In tegenstelling tot sommige van haar medepatiënten werd ze niet fysiek vastgehouden en geïnjecteerd met de medicijnen, maar ze voelde zich nog steeds gedwongen. Als ze de medicatie had geweigerd, zou ze niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. “Ik heb een grote crisis gehad. De medicatie verdoofde enkele symptomen, maar ze verdoven ook je eigen kracht en je eigen vermogen om met jezelf om te gaan. Ik verloor mijn eigen verhaal, ‘zegt Mette Ellingsdalen.

Uiteindelijk, na vijf jaar proberen,  slaagde ze erin haar medicatie af te bouwen en in 2005 sloot ze zich aan bij de beweging om het Noorse geestelijke gezondheidszorg te veranderen en is nu voorzitter van de patiëntengebruikersgroep, We Shall Overcome. “De eenvoudigste manier om geweld te verminderen, is door mensen een keuze te geven, door ze een behandeling te geven waar ze ja tegen kunnen zeggen”, zegt ze.  De belangenbehartiging  resulteerde in 2016 de opdracht door gezondheidsminister Bent Hoie  om medicatievrije behandelafdelingen op te  starten.  Hoewel in sommige andere landen medicatievrije behandeling beschikbaar is, werd Noorwegen het eerste land ter wereld dat het als een optie had, in de door de staat geleide geestelijke gezondheidszorg.

Dr. Magnus Hald was destijds directeur geestelijke gezondheid en middelenmisbruik in het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen in Tromso, de toegangspoort van Noorwegen tot het noordpoolgebied. Hij werkte jarenlang op afdelingen waar veel medicijnen werden gebruikt en wilde graag een alternatieve behandeling onderzoeken. Hij nam de taak op zich om de nieuwe mediccatievrije afdeling van het psychiatrische ziekenhuis te leiden. “Voor mij is het belangrijkste dat mensen verschillende soorten mogelijkheden mogen uitproberen”, zegt hij. “Je moet de patiënt de waarheid vertellen over hoe de medicatie werkt en wat je ervan weet. Er is bijvoorbeeld een mythe dat er een soort chemische onbalans is in de hersenen van mensen met ernstige psychische problemen. Daar is eigenlijk geen onderzoek bekend die deze theorie ondersteunt. ‘

Veel van de patiënten op de afdeling in Tromso stoppen met medicijnen, wat tijd en zorg vergt. Magnus Hald “Voor de meeste patiënten die we hebben, werkt het goed”, zegt Hald. “Sommige patiënten zullen nooit meer medicijnen gaan gebruiken. Sommige patiënten zullen na verloop van tijd weer medicijnen gaan gebruiken en sommige patiënten zullen hun dosis misschien gewoon verlagen.”

Malin, nu 34, is een patiënt op de afdeling. Ze brengt meerdere weken achter elkaar door in Tromso en gaat dan maandenlang naar huis, terug naar haar hond Jarek. Het is niet gemakkelijk – ze woont alleen en heeft weinig ondersteuning in de buurt, dus haar vooruitgang verloopt traag – en de stem die ze hoort is niet helemaal verdwenen. Malin gebruikt nu vooral medicijnen om haar ’s nachts te kalmeren. Ze ondergaat intensieve therapie terwijl ze op de afdeling was, een optie die ze volgens haar nooit heeft gekregen terwijl ze medicatie gebruikte. Kunst stond centraal in haar herstel. ‘Ik probeer weer contact te maken met mijn emoties in plaats van de symptomen te verzachten. We onderzoeken wat deze stem wil en wat heb ik nodig om te stoppen?’ Malin voelt zich nu sterk genoeg om na te denken over werken, hopelijk in de Noorse toerisme-industrie voor huskyhondensleeën. “Ik heb het gevoel dat ik voor het eerst mezelf begin te ontdekken. Ik begin mijn gevoel van eigenwaarde op te bouwen en ik durf wat hoop voor de toekomst te voelen, en dat is best verbazingwekkend.”

Maar medicatievrije behandeling is controversieel in Noorwegen. Voor veel patiënten zijn antipsychotica van vitaal belang. Claudia (niet haar echte naam), nu in de twintig, werd voor het eerst suïcidaal en kreeg waanbeelden als tiener. Een deel van haar ziekte was dat ze dacht dat de antipsychotica die ze kreeg, vergif was. Ze kreeg de medicatie gedwongen toegediend  en ze werd beter. “Maar toen, na een periode van stress, werd ik weer echt ziek en moest ik opnieuw beginnen. En nu ben ik tot het besef gekomen dat ik medicijnen nodig heb om in ieder geval mijn hoofd boven water te houden. “Ik hou niet zo van het woord ‘normaal’, maar ik voel me echt goed als ik medicijnen slik. Ik heb het gevoel dat ik kan meekomen tijdens mijn studie, en met vrienden kan omgaan en dat soort dingen, terwijl mijn functionaliteit gewoon achteruit gaat zonder medicatie. Dan voel ik me meer gestrest, chaotisch en raar. ” Critici zeggen dat de medicatievrije beweging wordt gedreven door ideologie in plaats van bewijs. Dr. Jan Ivar Rossberg, een psychiater die in Oslo woont en werkt, vergelijkt het met mislukte experimenten in de jaren zestig en zeventig, toen patiënten de vrije hand kregen in therapeutische gemeenschappen, aangemoedigd om LSD te nemen en terug te gaan naar de kindertijd. Deze methode werd “antipsychiatrie” genoemd.

“De geschiedenis heeft ons geleerd dat deze aanpak niet werkt, dus we zijn ermee gestopt. We hebben geen behandelingsmethodes waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn zonder medicatie”, zegt hij. Hij wijst op bewijs dat de beste resultaten voor mensen met psychose worden bereikt door medicatie te nemen tijdens de eerste acute fase, wanneer waanideeën en hallucinaties het sterkst zijn, en om ongeveer twee jaar op de medicijnen te blijven voordat ze proberen af ​​te bouwen naar een lagere dosis.

Magnus Hald is hier niet van overtuigd. Hij staat op het punt een onderzoeksproject te starten om patiënten te volgen in de jaren nadat ze op de medicatievrije afdeling in Tromso zijn geweest. Er zijn geen suïcides geweest onder zijn medicatievrije patiënten, maar tot dusver ontbreekt een sterke wetenschappelijke onderbouwing voor deze aanpak.

De deuren van de afdeling medicatievrije behandeling in het ziekenhuis van Magnus Hald zijn niet op slot “Het idee van evidence-based behandeling is moeilijk binnen de geestelijke gezondheid als geheel, hoewel het natuurlijk een doel is dat we zouden moeten hebben”, zegt hij. Tegelijkertijd weten we dat diagnoses in de psychiatrie slechts een classificatiesysteem zijn. Ook al geef je iemand de diagnose schizofrenie, je ziet geen defect in de hersenen behalve wat je ervaart door een gesprek aan te gaan met de persoon. Je kunt niets zien op de CT- of MRI-beelden. ” Er is ook controverse over hoe het medicatievrije programma zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Patiënten in de acute fase van psychose kunnen tot dusver niet worden verwezen naar medicatievrije afdelingen.

Belangengroepen hopen daar verandering in te brengen, met het argument dat deze fase vaak vanzelf voorbijgaat als mensen zich op een veilige en ondersteunende plek kunnen bevinden terwijl ze de storm doorstaan. Maar dr. Tor Larsen, een specialist in acute psychose, maakt zich zorgen over dit idee. Hij wijst erop dat de meeste patiënten met een onbehandelde psychose zich niet realiseren dat ze ziek zijn, dus zullen ze niet akkoord gaan met of zonder medicijnen behandeld te worden – en medicatievrije afdelingen opereren op vrijwillige basis. “Het is bijna per definitie een onderdeel van hallucinaties of waanvoorstellingen dat je denkt dat je niet ziek bent, dat je in contact bent met God of als je denkt dat je de herboren Napoleon bent”, zegt hij. “Dus in gevallen waarin mensen een verwoestende psychose hebben, kan het belangrijk zijn om ze zelfs onvrijwillig te behandelen.”

Onderzoek tonen aan dat veel mensen met onbehandelde psychose uiteindelijk op straat leven, zegt hij, en dat ongeveer 30% van de patiënten met onbehandelde psychose misdaden begaat of gewelddadig is jegens familieleden en anderen. Er is ook een verhoogd aantal moorden.

Psychiaters en patiënten over de hele wereld kijken naar wat er gebeurt in Noorwegen, waar de regering doortastende maatregelen heeft genomen om het leven van mensen met psychosegevoeligheid te verbeteren door ze meer controle over hun leven te geven. Wereldwijd is er een herbeoordeling van de manier waarop mensen met een psychische aandoening worden behandeld en de wil om dwang te verminderen. Een medicatie-vrije behandeling kan een andere therapeutische benadering zijn .

Bron: bbc.com

Dit bericht is 31905 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.