Nieuwe cijfers van Trimbos over drugsgebruik in Nederland in 2023

Facebooktwitterlinkedinmail

14 oktober 2024 – Er zijn nieuwe cijfers bekend over het drugsgebruik onder volwassenen in Nederland in 2023. Deze cijfers komen uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête, een onderzoek dat inzicht geeft in (ontwikkelingen in) de gezondheid en de leefstijl van de bevolking in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd door het CBS samen met het RIVM en het Trimbos-instituut.

In het kort

  • In 2023 hadden ruim een miljoen volwassenen cannabis gebruikt (7,6% van de volwassen bevolking). Hiermee is cannabis nog altijd de meest gebruikte drug in Nederland. Daarna volgen ecstasy, cocaïne, amfetamine, 3-MMC en ketamine.
  • Vergeleken met de vorige meting in 2022 is het gebruik van lachgas in 2023 verder gedaald.
  • Vergeleken met de eerste meting in 2015 is in 2023 het gebruik van cocaïne, ecstasy, LSD en paddo’s hoger, en het gebruik van GHB is lager.

De cijfers in dit nieuwsbericht gaan over het laatste-jaar-gebruik: het percentage volwassenen dat in het jaar voorafgaand aan hun deelname aan het onderzoek één keer of vaker de betreffende drug heeft gebruikt. Dat zegt niets over hoeveel of hoe vaak mensen in dat jaar gebruiken, of over hoeveel mensen verslaafd zijn.

Cannabis nog altijd het meest gebruikt, daarna volgen ecstasy en cocaïne
In 2023 gebruikte 10,7% van de volwassen Nederlanders één of meer soorten drugs. Als we naar de afzonderlijke drugs kijken, dan zien we relatief grote verschillen in het laatste-jaar-gebruik. Cannabis blijft koploper met 7,6%, dat zijn iets meer dan 1 miljoen volwassenen. Als tweede drug volgt ecstasy (3,8%) en daarna cocaïne (2,2%), amfetamine (1,3%), 3-MMC (1,3%), ketamine (1,2%) en paddo’s (1,0%). Minder dan 1% van alle volwassenen gebruikte lachgas, LSD, GHB of heroïne.

“Hoewel we zien dat sommige nieuwe drugs relatief hoog in de ranking staan van meest gebruikte drugs, blijft cannabis onbetwist de nummer 1. Ook is cannabis, na alcohol, de belangrijkste drug waarvoor mensen zich aanmelden bij de verslavingszorg.” – Margriet van laar, programmahoofd

Drugs
Voor de meeste drugs is het gebruik veruit het hoogst onder mannen, 18-29-jarigen en hoogopgeleiden. Dat betekent niet meteen dat frequent gebruik ook vaker voorkomt onder deze groepen. Als we bijvoorbeeld kijken naar het (bijna) dagelijks gebruik van cannabis, een risicofactor voor verslaving, dan zien we dat dit vaker voorkomt onder laag- dan hoogopgeleiden

 Toename gebruik cocaïne, ecstasy, LSD en paddo’s op de lange termijn, gebruik lachgas en GHB gedaald
Vergeleken met de vorige meting in 2022 is in 2023 het laatste-jaar-gebruik van de meeste drugs onder volwassenen in Nederland weinig veranderd. Alleen het gebruik van lachgas ligt opnieuw lager. Dit daalt al sinds 2019.

Op langere termijn zijn meer veranderingen zichtbaar. Vergeleken met de eerste meting in 2015 hebben in 2023 meer volwassenen in het laatste jaar cocaïne, ecstasy, LSD en paddo’s gebruikt. Het GHB-gebruik is in 2023 lager dan in 2015. Het gebruik van cannabis, amfetamine en heroïne is in 2023 op hetzelfde niveau als in 2015.

“De meeste volwassenen gebruiken geen drugs. Maar in sommige groepen is het gebruik hoog en problematisch. Die groepen blijven vaak onder de radar in algemeen landelijk bevolkingsonderzoek. Daar spelen wij op in met nieuwe vormen van monitoring, bijvoorbeeld door het gebruik van resultaten van rioolwateronderzoek.” – Margriet van Laar, Programmahoofd Drugs

25 jaar Nationale Drug Monitor
De Nationale Drug Monitor geeft een overzicht van de laatste cijfers over het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Ook worden ontwikkelingen in wetgeving, beleid en alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit en overlast beschreven. Het Trimbos-instituut maakt dit overzicht samen met het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit doen we in 2024 al 25 jaar.

Lees meer over wat de NDM de afgelopen 25 jaar heeft betekend voor het Nederlands drugsbeleid.

De laatste feiten, cijfers en trends zijn te vinden op de website www.nationaledrugmonitor.nl. De website wordt voortdurend op basis van de nieuwste gegevens geactualiseerd. Zo blijft u altijd up-to-date.

Bron, uitgebreide info en tabellen:  trimbos.nl : 

 

 

Dit bericht is 548 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail