X
    Categorieën: Autisme

Nieuw: online informatie over autisme en seksualiteit

5 juli 2024 – Hoe ontdek je wat je prettig vindt op seksueel gebied? Hoe geniet je van seks als je een denker bent? Vraag je je af of het normaal is wat je ervaart? Heb je vragen over je seksuele geaardheid? Twijfel je hoe je met je kind of cliënt over seksuele ontwikkeling kunt praten? Deze vragen leven onder mensen met autisme en hun naasten. Daarom is het belangrijk om het over autisme en seksualiteit te hebben.

Seksualiteit hoort bij het leven. Hoe je ermee omgaat, verschilt per persoon. Voor sommigen is het erg belangrijk en voor anderen minder. Sommigen ervaren het als een zoektocht, terwijl het voor anderen gewoon een onderdeel van hun leven is. Je kunt veel plezier hebben in seksualiteit en je kunt er in bepaalde situaties of levensfases moeite mee hebben.

Mensen met autisme hebben net als mensen zonder autisme seksuele ervaringen, gevoelens en verlangens. Hoe autisme zich bij jou uit, kan ook een rol spelen in hoe jouw seksualiteit zich ontwikkelt en hoe jij seksualiteit beleeft. Als je bijvoorbeeld prikkelgevoelig bent, dan merk je dat misschien ook tijdens seks. Als je het lastig vindt om je eigen lichamelijke ervaringen en gevoelens te plaatsen, dan heb je dat waarschijnlijk ook rondom seksualiteit. Als je sociale interactie uitdagend vindt, kan je dat ook in een seksuele relatie zo ervaren. Wanneer je gewoon jezelf bent en niet zo bezig bent met de verwachtingen van anderen, dan voel je je misschien ook vrij in je seksualiteit.

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen als het gaat over seksualiteit bij jongeren en volwassenen met autisme versus zonder autisme. Tegelijkertijd zijn er ook ervaringen die autistische jongeren en volwassenen vaker hebben dan anderen.

Autismekenmerken en seksualiteit

Lees hier de ervaringen van anderen over autisme en seksualiteit. Van overprikkeling of geen verbinding voelen met je lijf, tot communicatie met je partner: vele thema’s over autisme en seksualiteit komen aan bod! Hoe autisme zich bij jou uit, kan immers een rol spelen in hoe jouw seksualiteit zich ontwikkelt en hoe jij seksualiteit beleeft.

De Informatietafel Autisme verdiepte zich samen met Nederlandse en Vlaamse partners in het thema autisme en seksualiteit. We verzamelden inzichten, ervaringen en tips van autistische mensen, wetenschappelijk onderzoekers en praktijkprofessionals. We zijn trots om deze informatie nu breed te kunnen delen. Op basis van jullie reacties vullen we de informatie in het najaar aan.

Klik hier voor de nieuwe informatie over autisme en seksualiteit

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 1215 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.