2 mei 2019 – Netflixserie 13 Reasons Why wordt in verband gebracht met een opmerkelijke stijging in het aantal zelfdodingen van Amerikaanse tieners. In april 2017, de maand nadat de serie online was gezet, lag de hoeveelheid zelfmoorden onder 10- tot 18-jarigen bijna 30 procent hoger dan verwacht kon worden, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het waren er 190 zo meldt de NOS.
De onderzoekers denken dat er een verband is, maar hebben dat niet aangetoond. Ze keken naar de statistieken van het aantal zelfdodingen en corrigeerden die op basis van historische trends en seizoensgebonden veranderingen. Ze wisten niet of de jongeren die een eind aan hun leven maakten de serie hebben gezien.
In 13 Reasons Why geeft tiener Hannah Baker dertien redenen waarom ze een einde aan haar leven heeft gemaakt. Ze doet dat door middel van cassettebandjes, waarop ze mensen in haar omgeving de schuld geeft van haar dood.
Netflix bleek vatbaar voor de kritiek. Het bedrijf voegde een waarschuwing toeaan de serie en kwam met een eigen preventiewebsite.
Ook Nederland zoekt naar verklaring
Vooralsnog ontbreekt dus direct bewijs voor de stelling dat 13 Reasons Why heeft geleid tot meer zelfdodingen onder jongeren. Maar Nederlandse onderzoekers onder leiding van 113 Zelfmoordpreventie proberen daar wel achter te komen.
Ook in Nederland was in 2017 namelijk een opmerkelijke toename in het aantal jongeren die zelfmoord pleegden: 81 tegen 48 een jaar eerder. Een belangrijk verschil is dat hier de meeste jongeren stierven in juli en oktober en dus niet in april, de maand dat de serie uitkwam.
Door interviews met nabestaanden proberen onderzoekers te achterhalen wat iemand ertoe dreef zijn leven te beëindigen. “De serie is een onderdeel van de gesprekken”, zegt Evita Bloemheuvel van 113 Zelfmoordpreventie. Tot nu toe hebben twintig vaders en moeders zich aangemeld voor het onderzoek en de stichting hoopt op nog meer aanmeldingen. ” De eerste resultaten moeten in september bekend zijn.
Hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
Bron en uitgebreide artikel: nos.nl
Dit bericht is 4477 keer gelezen.