13 november 2017 – Een nieuw onderzoek van Schleider & Weisz (2017) wijst op een veelbelovende manier om tieners te helpen die last hebben van depressie en angst. De onderzoekers ontwierpen een zogenaamde single session intervention (SSI) gebaseerd op een groeimindset van persoonlijkheid. Met andere woorden, het idee dat persoonlijkheid veranderbaar is.

De sessie duurde 30 minuten en werd door de kinderen (N=96) die last hadden van angst en/of depressie zelfstandig gedaan achter de computer. Vervolgens werden gedurende 9 maanden bij kinderen (en bij kinderen in een controlegroep) gekeken hoe hun angst en/of depressie zich ontwikkelden (zowel volgende kinderen zelf als volgens hun ouders). De resultaten waren verrassend.

Inhoud van de interventie

De groeimindsetinterventie bestond uit vijf elementen: 1) uitleg over neuroplasticiteit, 2) verklaringen van oudere jongeren die uitlegden dat zij vanwege neuroplasticiteit geloofden dat mensen kunnen veranderen, 3) verhalen van oudere jongeren die vertelden hoe zij een groeimindset hadden gebruikt in moeilijke periodes (bijvoorbeeld van afwijzing), 4) een werkplan met strategieën voor hoe je mindset principes in je eigen leven kunt gebruiken en 5) een oefening waarin deelnemers een briefje moesten schrijven aan een jonger kind over gebruik makend van de informatie die ze net hadden geleerd over de veranderbaarheid van persoonlijkheid.

Resultaten

De kinderen die de groeimindset-SSI hadden doorlopen gingen inderdaad sterker geloven in de veranderbaarheid van persoonlijkheid. In vergelijking met de controlegroep leidde de mindsetinterventie tot significant grotere verbeteringen in hoe ouders dachten dat het ging met de depressiviteit en angst van hun kinderen. De kinderen zelf rapporteerden ook een scherp afname in hun depressiviteit (zie de figuur rechts). Het effect van de interventie op angst was minder indrukwekkend. De kinderen zelf rapporteerden geen sterkere afname maar de ouders hadden wel het gevoel dat hun kind minder angstig was geworden.

Reflectie

Dit zijn veelbelovende resultaten. Ten eerste omdat de interventie zo kort duurde en bovendien geheel zelfstandig door het kind kon worden doorlopen. Een dergelijke interventie is goedkoop en laagdrempelig. Dit betekent dat hij gemakkelijk op grotere schaal kan worden toegepast. Ten tweede omdat het effect zo lang na de interventie te zien is.

Bron: progressiegerichtwerken.nl