X
    Categorieën: Algemeen

Mindfulness: wat wordt er vergoed?

1 oktober 2024 – Mindfulness, de één zweert erbij en de ander vindt het misschien wat zweverig klinken. Toch kan het een effectieve manier zijn om meer rust en balans te vinden in je leven, iets wat we allemaal weleens nodig hebben. Wist je dat het in sommige gevallen zelfs voorgeschreven kan worden door een arts? In dit artikel ontdek je hoe dat zit en hoe makkelijk je met mindfulness aan de slag gaat.

Wat is mindfulness?
Je hebt er waarschijnlijk al eens van gehoord, maar misschien weet je niet precies wat het inhoudt. Mindfulness is een al eeuwenoud concept dat zijn oorsprong vindt in het boeddhisme. De Engelse term betekent ‘opmerkzaamheid’ en dat is precies waar het om draait. Het doel is om je bewust te zijn van het moment, zonder dat je gedachten afdwalen naar het verleden of toekomst.

Hoe begin je met mindfulness?
Het fijne aan mindfulness is dat je er al heel laagdrempelig zelf mee kunt beginnen. Dit kan gewoon met simpele oefeningen die je online kunt vinden of met behulp van verschillende apps. Denk aan bepaalde ademhalingstechnieken die je bijvoorbeeld uitoefent op een vast moment op de dag of als je ergens op staat te wachten.

Hierdoor is mindfulness eenvoudig in je dagelijks leven te integreren. Het gaat erom dat je bewust nadenkt over de dingen die je doet. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je echt de tijd neemt om van je eten te genieten en de smaken bewust te ervaren, of dat je tijdens een wandeling aandacht besteedt aan elke stap die je zet. Door deze kleine momenten van aandacht in te bouwen, creëer je meer rust en blijf je met je gedachten echt in het hier en nu.

De positieve effecten van mindfulness op mentale gezondheid zijn inmiddels bewezen. Zo vermindert het stress en bevordert het de concentratie. Het is dan ook niet voor niets dat artsen het volgen van een cursus voorschrijven bij mentale klachten als een burn-out of depressie. Tijdens zo’n cursus leer je van een professional hoe je mindfulness in je leven kunt integreren.

Welke mogelijkheden zijn er voor vergoeding?
Als je op advies van je arts een mindfulness-cursus volgt, kun je mogelijk rekenen op een vergoeding via je basisverzekering.  Er zijn echter wel een paar voorwaarden waar je zorgverlener aan moet voldoen. Zo moet de aanbieder van de cursus een contract hebben met je zorgverzekeraar en aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging, zoals de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN) of de Vereniging voor Mindfulness (VVM)

Bij vergoeding via de basisverzekering moet je er rekening mee houden dat je eerst je eigen risico betaalt. Voor een volledige vergoeding is vaak een aanvullende verzekering nodig. Mindfulness valt dan meestal onder de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen, maar dit verschilt per zorgverzekeraar.

Daarnaast is het soms mogelijk om van je werkgever een vergoeding voor een mindfulness-traject te krijgen. Dit gaat dan via het budget voor persoonlijke ontwikkeling of de arbodienst. Ook wil het UWV in sommige gevallen een deel van de kosten dekken. Hierbij moet je wel aan kunnen tonen dat het je helpt bij het functioneren op het werk of bij het vinden van een nieuwe baan.

Meer rust met mindfulness
Als je te maken hebt met mentale klachten, dan kan mindfulness een waardevolle techniek zijn voor meer rust en balans in je hoofd. Of je het nu op eigen houtje doet of via een cursus, mindfulness kan je helpen minder op de automatische piloot te leven en echt bewust in het moment te zijn.

Bron: persbericht

Dit bericht is 308 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.