X

MIND Ypsilon organiseert kennissessie ‘Medicatie, écht op maat’

14 augustus 20243 –  Medicijnen worden vaak gezien als dé oplossing voor psychische klachten zoals depressie, angst en psychose. Maar wat als jouw kind, partner, ouder of broer niet goed reageert op de medicijnen die hij krijgt? Of als hij veel last heeft van bijwerkingen? In zulke situaties kan farmacogenetica (‘medicatie op maat op basis van DNA’) uitkomst bieden.

Hoe dat precies werkt en welke rol jij hierbij als naaste kunt spelen, daarover vertelt Roos van Westrhenen in een nieuwe kennissessie van MIND Ypsilon. De sessie is online (via ZOOM) bij te wonen en vindt plaats op donderdag 21 september 2023 vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan gratis via deze link of via https://www.ypsilon.org/agenda/kennissessie-farmacogenetica/.

Mede dankzij het onderzoek van prof. Roos van Westrhenen weten we meer over farmacogenetica dan ooit tevoren. Ze zette de eerste polikliniek Farmacogenetica van Nederland op en is hoofdonderzoeker van PSY-PGx, een wereldwijd onderzoeksprogramma waaraan momenteel 16 partners in 12 landen meedoen. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen.

Het juiste medicijn vinden in de juiste dosering kan een ware zoektocht zijn, weet Van Westrhenen. ‘Iedereen heeft een verschillend DNA. Daardoor werken bepaalde medicijnen bij sommige mensen minder goed, of heeft de ene mens meer last van bijwerkingen van een bepaald middel dan de andere. Door rekening te houden met DNA-verschillen kun je de keuze van een geneesmiddel en de dosering afstemmen per persoon. Door deze afstemming is de medicatie effectiever en wordt de kwaliteit van leven van de patiënt beter. Ons uiteindelijke doel is om met behulp van artificial intelligence (AI) een algoritme te maken dat per persoon laat zien welk medicijn in welke dosering het beste effect zal geven. Echt maatwerk dus.’

Hoe dit maatwerk er precies uitziet en hoe je je dierbare hierbij kunt ondersteunen, dat zijn onderwerpen die in deze kennissessie aan bod zullen komen.

Meld je aan

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 1272 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.