14 september 2024 – Gisteren verscheen het regeerprogramma van Kabinet Schoof. Hoewel de financiële onderbouwing ontbreekt, is MIND verheugd met de plannen om in de zorg in te zetten op versterking van de triage. “De zorgvrager met de grootste urgentie wordt als eerste van de wachtlijst gehaald.” Dit sluit aan bij ons pleidooi voor snellere hulp voor mensen met complexe zorgvragen.
Geen nadrukkelijke aandacht voor ggz
MIND vindt het wel bizar dat de geestelijke gezondheidszorg geen enkele keer expliciet genoemd is, terwijl er 100.000 mensen wachten op hulp voor hun psychische klachten. Onduidelijk is hoe het kabinet cruciale GGZ ziet, dat geldt ook voor het thema preventie. MIND is benieuwd welke plannen concreet volgen om psychische klachten te voorkomen. En of hier budget voor vrijgemaakt zal worden. Door een gebrek aan visie en concrete maatregelen op dit thema, lost het regeerprogramma het zorginfarct in de GGZ niet op.
Meer zorg voor verward gedrag
Het regeerprogramma wijdt een aparte passage aan verward en onbegrepen gedrag. Hiervoor worden oplossingen gezocht in betere huisvesting, betere bestaanszekerheid en waar nodig ondersteuning of zorg voor mensen die de grip op het leven dreigen kwijt te raken. Ook hier wordt scherpere triage genoemd als oplossing voor mensen met verward gedrag en overheveling van politie aan deskundige organisaties. De inzet voor mensen met een hoog veiligheidsrisico wordt vastgelegd in een werkagenda om aansluiting op reguliere en forensische zorg te verbeteren. MIND is kritisch: de intentie is mooi maar de vraag blijft hoe dit in de praktijk eruit gaat zien en of er budget wordt vrijgemaakt.
Jongeren en jeugd
Tot slot zijn we verheugd dat de mentale gezondheid van jongeren en studenten specifiek aandacht krijgt. Net als diverse oplossingen om verbeteringen in de jeugdzorg vorm te geven. Het kabinet schrijft dat ze samen met de organisaties in de jeugdzorg, onderwijs en gemeenten verder zal werken aan de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd.
Lees het regeerprogramma hier.
Bron: mindplatform.nl
Dit bericht is 562 keer gelezen.