24 maart 2018 – De meeste Nederlanders voelen weinig voor een eventuele afschaffing van de zomertijd. 56,4 procent geeft aan het heerlijk te vinden om een extra uur zon te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Bedden.nl, dat werd gehouden onder 736 Nederlandse respondenten.
Daarnaast geeft 18,7 procent van de ondervraagden aan zich helemaal niet bezig te houden met de aankomende zomertijd. Een kwart van de Nederlanders (24,9 procent) geeft aan de zomertijd wel een overbodige maatregel te vinden.
Zomertijd heeft weinig invloed op de slaap
Het merendeel van de Nederlanders (73,2 procent) voelt zich niet extra vermoeid of suf na het ingaan van de zomertijd. 23,2 procent geeft zelfs aan dat ze zich juist beter uitgerust en fitter te voelen. Iets meer dan een kwart (26,8 procent) geeft wel aan minder uitgerust te zijn bij het ingaan van de zomertijd.
Men lijkt ook weinig maatregelen tegen de zomertijd te nemen. 86,3 procent houdt gewoon zijn of haar oude slaapritme aan, terwijl een kleine groep (13,7 procent) vroeger naar bed gaat om de eventuele slaapproblemen tegen te gaan.
Wanneer gaat de zomertijd in?
Bijna een vijfde van de Nederlanders, 18,8 procent, heeft geen idee wanneer de zomertijd precies ingaat en vertrouwen op hun kennissen of de automatische klok op hun telefoon.
Dat Nederland niet wakker ligt om de zomertijd, blijkt wel uit het volgende gegeven: 16,5 procent dacht tijdens het onderzoek dat de zomertijd in de eerste week van april ingaat, een ruime week na de werkelijke omslag.
Utrechters grootste voorstanders, Friezen willen afschaffing
Utrecht kent de meeste voorstanders van de zomertijd; hier geeft 70,4 procent aan dat ze de zomertijd een aangename verandering vinden. Ook de Limburgers (63,4 procent) en Noord-Hollanders (60,3 procent) zijn overwegend positief over de zomerklok.
De meeste weerstand met betrekking tot de zomertijd komt vanuit Friesland. 36,4 procent geeft hier aan dat de zomertijd wat hen betreft tot het verleden behoort. Ook in Zuid-Holland (33,3 procent) en in Noord-Brabant (28,8 procent) zijn relatief veel mensen voor een afschaffing.
Meer informatie betreffende dit onderzoek kan worden gevonden op de onderzoekspagina: https://www.bedden.nl/blog/zomertijd-onderzoek
Bron: persbericht
Dit bericht is 3082 keer gelezen.