10 september 2024 – Een goede mentale gezondheid van de moeder rondom de zwangerschap is belangrijk voor een veilige start van het kind. Toch ervaart één op de vijf vrouwen na de zwangerschap depressieve klachten, één op de vier angstklachten en één op de zeven (heel) veel stress. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Monitor Zwangerschap 2023 van het Trimbos-instituut.
De monitor laat verder zien dat roken vóór, tijdens en na de zwangerschap sinds 2016 is afgenomen. In dezelfde periode is het beeld van alcoholgebruik wisselend. Zo is het alcoholgebruik vóór de zwangerschap gelijk gebleven, terwijl dit tijdens de zwangerschap is gedaald.
Voor het eerst bestond de Monitor Zwangerschap uit twee deelonderzoeken. Dr. Marlous Tuithof, hoofdonderzoeker: “De Monitor Middelengebruik en Zwangerschap, die we eerder in 2016, 2018 en 2021 uitvoerden, richt zich op het gebruik van tabak, alcohol en andere middelen van vrouwen en partners vóór, tijdens en na de zwangerschap. Dit jaar zijn er door toevoeging van het deelonderzoek over mentale gezondheid voor het eerst ook over dit thema landelijke cijfers beschikbaar.”
Blijf aandacht geven aan de mentale gezondheid
Uit de monitor blijkt dat mentale klachten na de zwangerschap (depressie, angst, stress) ook juist voorkomen nadat het kind een half jaar oud is. Zo ervaart 11% van de moeders met een kind van 0-3 maanden (heel) veel stress en is dit twee keer zoveel (22%) als het kind 7-12 maanden is. Ook ervaart een aanzienlijk deel van de vrouwen met een kind van 7-12 maanden nog depressieklachten (23%) of angstklachten (29%).
Linda Bolier, medewerker Mentale gezondheid: “Het is belangrijk dat zorgverleners dus óók een half jaar na de geboorte aandacht blijven schenken voor de mentale gezondheid van de moeder. Dat is lastig omdat moeders dan minder vaak bij het consultatiebureau komen. Toch kunnen de huisarts of JGZ-verpleegkundige of -arts hier wel alert op zijn, evenals de omgeving van de moeder. Moeders roep ik op: houd je gevoel niet voor jezelf en praat erover! Je bent zeker niet de enige.”
Rol van de zorgverlener
Opvallend is dat negen op de tien vrouwen verwachten dat zorgverleners tijdens afspraken vragen stellen over hoe zij zich mentaal voelen. Bijna net zoveel vrouwen verwachten dat de zorgverlener vragen stelt over roken en hun alcoholgebruik. Tuithof: “Veel vrouwen geven aan geen gesprek gehad te hebben over deze onderwerpen. Mogelijk omdat het op dat moment niet speelde of omdat ze op het moment van het onderzoek vergeten waren dat ze dit gesprek hebben gehad. Het geeft wel aan dat het onderwerp een nadrukkelijker rol mag hebben in de spreekkamer. Zowel tijdens als na de zwangerschap is herhaaldelijke aandacht hiervoor wenselijk”
Meer informatie
Monitor Middelengebruik en Zwangerschap 2023
Monitor Mentale Gezondheid en Zwangerschap 2023
Bron: trimbos.nl
Dit bericht is 527 keer gelezen.