Mensen met verstandelijke beperking en depressie mogelijk baat bij lichttherapie

Facebooktwitterlinkedinmail

25 november 2020 – Lichttherapie kan een veelbelovende behandeling zijn bij mensen met een verstandelijke beperking en depressieve klachten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Pauline Hamers, werkzaam bij de academische werkplaats GOUD van het Erasmus MC.

Eerste studie wereldwijd
Hamers verrichtte voor het eerst een studie met controlegroep naar de inzet van lichttherapie bij mensen met een verstandelijke beperking. Ze toont aan dat lichttherapie een veelbelovende behandeling kan zijn voor volwassenen met een verstandelijke beperking en depressieve klachten. Hamers promoveerde op 4 november met behulp van een livestream. De promovenda pleitte daarbij niet alleen voor meer onderzoek naar de inzet van lichttherapie bij mensen met een verstandelijke beperking, maar ook voor meer alertheid en scholing in het tijdig herkennen van depressieve klachten in de praktijk.

Ouderen met een VB en depressie
Bij ouderen met een verstandelijke beperking komt depressie vijf keer zoveel voor als in de algemene ouderenpopulatie. Daarnaast zijn depressieve klachten bij volwassenen met een verstandelijke beperking vaak (nog) lastig te herkennen. Lichttherapie wordt in de algemene bevolking al meer dan 30 jaar onderzocht en is inmiddels een bewezen effectieve manier om depressieve klachten te verminderen. De vraag van het onderzoek was of deze therapie ook werkt bij mensen met een verstandelijke beperking. Omdat de hersenen van volwassenen met een verstandelijke beperking minder ontwikkeld, beschadigd of afwijkend kunnen zijn, kunnen de positieve resultaten van lichttherapie in het algemeen niet zomaar woden vertaald naar de doelgroep.

Over GOUD
Het lichttherapieonderzoek is onderdeel van de academische werkplaats GOUD, een samenwerkingsverband van het Erasmus MC en de zorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen. Met wetenschappelijk onderzoek draagt GOUD bij aan de gezondheid van en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. GOUD is aangesloten bij het ZonMw-programma Academische Werkplaatsen voor Verstandelijke Beperkingen. In dit programma krijgen zes academische werkplaatsen meerjarige financiering voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, samen met de zorgpraktijk en het onderwijs.

Meer informatie

Bron: zonmw.nl

Dit bericht is 3490 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail