X
    Categorieën: Verslaving

Meer mensen behandeld in verslavingszorg

5 juli 2024 –  Het aantal mensen in behandeling voor verslaving neemt toe. Dat blijkt uit de Kerncijfers Verslavingszorg 2018-2023. Alcohol en cannabis blijven de meest voorkomende middelen bij verslavingen. Daarnaast groeit het aantal behandelingen voor gokverslaving.
Waar in 2022 nog 61.000 mensen in de verslavingszorg werden behandeld, zijn dat er in 2023 65.000. Deze stijging komt deels doordat meer instellingen cijfers aanleverden voor het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS). Tegelijkertijd zien de instellingen die al rapporteerden een stijging van 3 procent in het aantal personen dat zij behandelden.

Alcohol en cannabis meest gebruikte middelen
Net als bij de eerdere LADIS-rapportage over 2017-2022 zijn alcohol (45 procent) en cannabis (15 procent) de verslavende middelen waarvoor mensen het meest zijn behandeld. Daarna volgen opiaten en cocaïne (12 procent). De behandeling voor alcoholverslaving komt daarbij het meest voor onder de 55+’ers (62 procent) en voor cannabisverslaving gaat het om jongeren onder de 25 jaar (41 procent). Daarnaast neemt het aandeel ‘overige middelen’, zoals ketamine en designerdrug 3-MMC, toe. Met name jongeren kloppen vaker aan voor behandeling van verslaving aan deze middelen.

Toename gokverslavingen
Opvallend is het aantal mensen dat een behandeling nodig heeft voor een gokverslaving. In 2023 komen 2.456 mensen in aanraking met de verslavingszorg vanwege gokken. Behalve dat meer instellingen gegevens hebben aangeleverd, zien instellingen die al eerder aanleverden een stijging van ruim 15 procent in het aantal behandelingen voor gokverslaving. Bij mensen waarbij de plaats van het gokken geregistreerd is, blijkt dat het steeds meer gaat om online gokken. Eerder dit jaar uitte de Nederlandse ggz, samen met Verslavingskunde Nederland en de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland, zorgen over het openstellen van de online kansspelmarkt.

Over LADIS
Het LADIS is een nationale gegevensverzameling voor de ambulante en klinische verslavingszorg en de verslavingszorgreclassering. De cijfers hiervoor worden gepubliceerd door de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ). Deze LADIS-rapportage gaat over de jaren 2018-2023 en heeft betrekking op de deelnemende instellingen van de gespecialiseerde verslavingszorg. Het is daarmee één van de belangrijkste bronnen om de trends van verslavingsproblematiek te monitoren.

Bron: denderlandseggz.nl

Dit bericht is 914 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.