X
    Categories: Algemeen

‘Leer te durven’ helpt kinderen om te gaan met angst

26 oktober 2020 – Voor sommige kinderen brengt deze coronatijd (extra) angst met zich mee, zeker als ze angstig zijn aangelegd. Dit is dan ook een goed moment om aan angstklachten te werken – gewoon thuis, via de computer. De Open Universiteit ontwikkelde de laagdrempelige online training Leer te durven voor kinderen van 8 t/m 13 jaar.

Niemand kijkt ervan op als een kind wel eens bang is. Angst is een nuttige emotie en past doorgaans bij de ontwikkelingsfase. Toch is het oppassen geblazen als kinderen te hevig of te lang bang zijn: onbehandelde angstklachten bij kinderen kunnen in latere jaren leiden tot onder meer angststoornissen, depressies, onderpresteren en verslaving aan alcohol en drugs.

Zo’n vijf procent van de kinderen in Nederland heeft een angststoornis volgens de criteria in het psychiatrisch classificatiesysteem DSM-5. Van hen krijg minstens zeventig procent geen professionele hulp. Bovendien is bij een veel grotere groep – naar schatting tien tot vijftien procent – sprake van ‘overmatige angst’, die steeds meer invloed uitoefent op het dagelijks leven.

Gratis online training én onderzoek
Dankzij subsidie van stichting MIND/Fonds Psychische Gezondheid kunnen kinderen gratis aan de training meedoen, gewoon thuis, achter computer of tablet. Een verwijzing is niet nodig en de kinderen worden begeleid via de mail. De training wordt op de achtergrond wetenschappelijk onderzocht, met als uiteindelijk doel meer te weten te komen over de preventie van angststoornissen: welke behandelmechanismen werken het best bij deze groep kinderen en hóe werken ze?

Door deelname helpen ze niet alleen zichzelf, maar dragen ze ook bij aan wetenschappelijk onderzoek. Doel is om kinderen met angstklachten in de toekomst nog beter te kunnen helpen. Er is een controlegroep – om goede conclusies te kunnen trekken – maar kinderen hieruit kunnen de training daarna alsnog doen.

Vraag informatie aan

Ken je kinderen met angstklachten die baat kunnen hebben bij deze training? Wijs hen en hun ouders dan op ‘Leer te Durven!’  Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met stichting MIND, de Angst-, Dwang- en FobieStichting en de Universiteit van Amsterdam. Meer weten? Kijk voor meer informatie op ‘Leer te durven’. Ook kun je een informatiepakketje aanvragen via leertedurven@ou.nl. Of volg ons op Facebook.

Bron: ou.nl hartvoorjeugdzorg.nl

Dit bericht is 3453 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.