29 maart 2023 – Steeds meer jongvolwassenen tot dertig jaar maken een einde aan hun leven. In februari was er een stijging te zien in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar zo meldde diverse media afgelopen week. In dit kennisdossier staan de laatste inzichten op het gebied van suïcidepreventie bij jongeren.
Welke initiatieven zijn er in Nederland? Hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe herken je suïcidaal gedrag bij een jongere met autisme, of een jongere met een LVB? Deze en andere vragen komen aan bod in dit kennisdossier.
Iemand met suïcidaal gedrag heeft:
- gedachten over zelfdoding en/of
- de intentie om zichzelf te doden en/of
- is bezig met het voorbereiden van een zelfdoding
- en/of doet een poging om zichzelf te doden
Deze beschrijving komt uit de GGZ Standaard: Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag.
Het voorkomen van suïcide (suïcidepreventie) bij jongeren richt onder andere op vroege herkenning van het suïcidale gedrag. Dit kan lastig zijn. Zeker wanneer jongeren niet in behandeling zijn binnen de ggz en bijvoorbeeld met een andere hulpvraag bij een zorgverlener komen. Naasten van de jongere zijn hiervoor een belangrijke informatiebron.
Suïcidepreventie overstijgt verschillende domeinen, zoals: ggz, onderwijs, media en sociaaleconomisch domein. Waarbij verschillen signalerende partijen van belang zijn: GGD’en, docenten, maatschappelijke werkers etc., en partijen die een rol spelen bij het verminderen van risicofactoren, zoals journalisten en ProRail (GGZ standaard: Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag).
Kijk voor uitgebreide informatie op kenniscentrum-kjp.nl
Op samenmindersuicide.nl komen alle activiteiten van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie samen
Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).
Dit bericht is 1154 keer gelezen.