1 april 2023 – Het College van Bestuur van Tilburg University benoemt Inge Bongers per 1 april 2023 als hoogleraar Duurzame innovatie voor mentale gezondheid aan het departement Tranzo, Tilburg School for Social and Behavioral Sciences. Met haar nieuwe leerstoel richt Inge Bongers zich op het verder onderzoeken van duurzame innovaties die bijdragen aan het behouden en verbeteren van een goede mentale gezondheid.
Het onderzoek draagt bij aan het bevorderen, handhaven en verbeteren van de geestelijke gezondheid van burgers in het algemeen en cliënten van de geestelijke gezondheidszorg in het bijzonder. Speciale aandacht gaat uit naar het perspectief, de rol en het samenspel van verschillende stakeholders en de ‘empowerment’ van burgers, cliënten en zorgprofessionals. Daarnaast omvat de leerstoel onderzoek naar diverse (nieuwe) vormen van samenwerking en innovatie, de faciliterende of ontwrichtende rol van digitalisering en de evaluatie van de waarde van het methodologische onderzoek zelf, als het gaat om inzichten op het gebied van mensgericht co-design, co-creatie met meerdere belanghebbenden en actiegericht onderzoek in realtime en in het echte leven.
Inge Bongers: “Eén op de vier mensen in Nederland krijgt te maken met een periode van psychische kwetsbaarheid. Ben je het niet zelf, dan is het wel iemand uit je naaste omgeving. De druk op de geestelijke gezondheidszorg neemt dan ook al jaren toe. Zelfzorg is dan ook een logische en noodzakelijke ontwikkeling. Dankzij nieuwe technologieën is al heel veel mogelijk. Het is echter van groot belang dat dit wordt ingezet op manieren die wetenschappelijk bewezen werken en die praktisch bruikbaar zijn. Zeker als het gaat om zeer kwetsbare doelgroepen in onze samenleving.”
Lees hier een eerder interview met Inge “In 2030 is werken aan je eigen mentale gezondheid de normaalste zaak van de wereld”
Inge Bongers was al bijzonder hoogleraar Evidence based management in de (geestelijke) gezondheidszorg bij Tranzo. In de nieuwe leerstoel zet ze haar werkzaamheden voort en verbreedt ze haar onderzoeksgebied van GGZ naar mentale gezondheid, met meer nadruk op de combinatie van sociale en technologische innovatie. Voor duurzame innovatie zijn mensen, organisaties en beleid nodig. Dit komt onder meer bij elkaar in de recent opgerichte universiteitsbrede Academische Werkplaats voor Digital Health and Mental Wellbeing. Hierin wordt samengewerkt met academische en maatschappelijke partners en met patiënten aan oplossingen voor bijvoorbeeld mentale zelfzorg en terugvalpreventie. Samen met hoogleraar Emiel Krahmer en medewerkers en partners in de werkplaats, haalde Inge als hoofdaanvrager recentelijk een grote NWO subsidie binnen voor de ontwikkeling van een digitaal zelfmanagementplatform voor mensen met ernstige psychische aandoeningen.
Bron: tilburguniversity.edu
Dit bericht is 940 keer gelezen.