10 december 2022 – Als je ADHD hebt en hiervoor medicatie gebruikt, is december altijd het moment om te checken of je nog de beste zorgverzekering hebt voor het komende jaar. Impuls & Woortblind, de vereniging voor en door mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie verzamelde informatie over zorgverzekering en ADHD 2023 om je hier een beetje bij te helpen.
Het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ maakt elk jaar een heldere en complete brief voor haar cliënten die ADHD-medicatie (willen) gebruiken. Deze brief ADHD-medicatie 2023 geeft een overzicht van vergoedingen van (bijna) alle ADHD-medicatie. Geweldig dat wij deze schat aan informatie mogen delen via onze website.
Wat ‘highlights’ uit de brief:
- ook in 2023 vergoedt de DWS-groep alle apotheekbereide ADHD-medicatie (methylfenidaat én dexamfetamine) van Regenboog Apotheek vanuit de basisverzekering. Alle andere verzekeraars vergoeden dit niet. Omdat de medicatie NIET in het GVS zit, betaal je in dat geval alles zelf. De Eigen Bijdrage van maximaal € 250,- geldt dan namelijk ook niet
- Uitzondering is DEXmethylfenidaat Regenboog. Dit moeten alle verzekeraars uit het basispakket vergoeden als je eerst methylfenidaat of dexamfetamine hebt gebruikt. Dat moet je arts dan op het recept vermelden
- Voor Elvanse en Tentin (dexamfetamine) gelden nog steeds terugbetaalregelingen waarmee in in principe de gehele Eigen Bijdrage van € 250,- terugkrijgt
- Je arts mag pas dexamfetamine voorschrijven nadat eerst methylfenidaat is geprobeerd, zonder (voldoende) effect. Je arts moet dit ook op het recept vermelden, anders betaal je mogelijk zelf de rekeningen voor de dexamfetamine.
Check je zorgpolis op vergoeding van ‘niet gecontracteerde zorg’
Verschillende polissen die in 2022 nog een restitutiepolis waren, zijn dat in 2023 niet meer. Ze zijn veranderd in een combinatiepolis. Vooral voor GGZ en wijkverpleging is er dan vaak alleen nog volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Check dus goed jouw polis, als je in 2022 een restitutiepolis had en als je in 2023 GGZ-zorg en/of andere (dure) zorg nodig hebt. Als jouw polis een combinatiepolis is geworden en jouw zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener of het ziekenhuis van jouw voorkeur, is de vergoeding vaak maar 75% in plaats van 100%.
Podcast met algemene tips over ‘slim verzekeren’
Luister ook naar de aflevering Zorgverzekeringen en ADHD van de podcast serie ADHD Dingen.
Daarin krijg je uitleg over het verschil tussen Eigen Risico en Eigen Bijdrage, premieverschillen bij verschillende soorten aanvullende verzekeringen etc.
De gemeentepolis: zorgverzekering die weinig mensen kennen
De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Als jij tot deze doelgroep behoort, is het slim om te kijken of jouw gemeente die ook aanbiedt. Ruim 300 gemeenten bieden zo’n zorgverzekering aan. Met lage premiekosten, vaak géén eigen risico en een goede aanvullende verzekering. NB: Deze verzekeringen vind je niet terug in de online-verzekeringsvergelijkers.
Kijk hier voor meer informatie over dexamfetamine (zoals beschikbaarheid, vergoedingen en terugbetaalregelingen).
Bron: impulsenwoortblind.nl
Dit bericht is 4471 keer gelezen.