X
    Categories: Pesten

Influencers inzetten om cyberpesten tegen te gaan

4 juli 2023 –  Cyberpesten of online pesten is nog steeds een probleem dat heel wat kinderen en jongeren treft. Slachtoffer zijn van cyberpesten gaat vaak samen met ernstige mentale gezondheidsproblemen. Onderzoekers van de Tilburg University willen sociale media influencers inzetten om cyberpesten tegen te gaan. Influencers hebben het potentieel om succesvol antipestboodschappen te verspreiden onder hun jonge volgers.

Samen met partners in zes Europese landen voerden de onderzoekers in de voorbije twee maanden een campagne onder leerlingen tussen 10 en 18 jaar om cyberpesten aan te pakken. Deze campagne, genaamd TABASCO, wat wijst op het pittige karakter van cyberpesten, werd gesubsidieerd door het Europese Erasmus+ programma.

“Er bestaan al veel initiatieven in scholen waarin antipestboodschappen worden verspreid. Ondanks deze inspanningen blijven deze boodschappen niet altijd ‘hangen’ bij kinderen en jongeren” zeggen de Tilburgse wetenschappers dr. Sara Pabian en dr. Marije van Amelsvoort.

Rolmodellen
“Sociale media influencers kunnen ons niet alleen overtuigen om bepaalde producten te kopen, ze kunnen ons ook motiveren om ‘gezond gedrag’ uit te oefenen” aldus Pabian en van Amelsvoort. Uit internationale studies blijkt dat vlogs en beelden van influencers jongeren kunnen aanzetten om meer te sporten en gezonder te eten. De effectiviteit van deze vlogs en beelden kan verklaard worden door de originele en authentieke inhoud, maar ook door de persoonlijke details die influencers delen en de bijzondere band tussen volgers en influencers. Door hun eigen creatieve stijl kunnen ze ‘ernstige’ boodschappen op een aantrekkelijke manier overbrengen. Kinderen en jongeren kijken vaak op naar influencers. “Met het TABASCO project willen we de kracht van influencers gebruiken om ‘gezond’ online sociaal gedrag te promoten”.

Antipestboodschappen in vlogs
Meer dan 300 leerlingen in verschillende scholen in de omgeving van Tilburg hebben deelgenomen aan de campagne. De leerlingen bedachten voor influencers verhaallijnen met daarin antipestboodschappen. De onderzoekers willen deze verhaallijnen delen met influencers om hen inspiratie te geven. Voorbeelden van antipestboodschappen zijn ‘Zie je een opmerking, foto of filmpje online dat kwetsend is voor iemand anders? Druk op de rapporteer-knop’ en ‘Word jij online gepest? Praat erover! Jij hoeft je niet te schamen’. Influencers zouden deze boodschappen kunnen overbrengen door het rapporteren te demonsteren of door een persoonlijk verhaal te vertellen over hun eigen pestervaring. “En volgens de verhaallijnen van de leerlingen liefst met een vleugje humor erbij”, aldus Pabian en van Amelsvoort.

Bron: tilburguniversity.edu

Dit bericht is 866 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.