9 februari 2016 – Kinderen met adhd hebben minder kans dat zij over hun stoornis heen groeien als ze langdurig kritische en negatieve reacties van hun ouders krijgen. Dat zou blijken uit een onderzoek van de Florida International University, zo meldt de Volkskrant met de titel ” Strenge ouders houden ADHD-kind in stand”
“Waarom bij sommige kinderen de ADHD-klachten verminderen wanneer ze ouder worden en bij anderen niet is een belangrijk fenomeen wat we beter wilden begrijpen”, zegt dr. Erica Musser van de Universiteit van Florida. Zij onderzocht, samen met collega’s, gedurende drie jaar 388 kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. De ADHD-symptomen en de houding van de ouders werden aan het begin en het eind van het onderzoek gemeten. Naarmate de ouders zich op beide meetmomenten kritischer of negatiever uitlieten over hun kind was de kans op herstel kleiner. Een dergelijk verband in de tijd werd niet gevonden bij een controlegroep van kinderen met odd (oppositioneel-opstandige gedragsstoornis).
Het artikel over het onderzoek is te lezen op de website van de American Psychological Association (APA). Bij het ontstaan van adhd speelt vermoedelijk een groot aantal biologische- én omgevingsfactoren een rol. Ook de stijl van opvoeden lijkt van invloed, omdat adhd vaker voorkomt bij kinderen die veel kritiek van hun ouders te verduren krijgen. Onduidelijk is of de houding van de ouders de oorzaak is van de adhd of het gevolg ervan. Kinderen met adhd vergen een grote pedagogische inspanning. Deze studie geeft daar evenmin uitsluitsel over.
De studie biedt volgens de auteurs perspectief om adhd bij kinderen eventueel via de ouders aan te pakken. Ongeacht of hun negatieve houding tegenover het kind de oorzaak is van de stoornis, kan een gedragswijziging van vader en moeder helpen de negatieve spiraal te doorbreken.
“We kunnen niet zeggen dat kritiek van de ouders de oorzaak is van aanhoudende ADHD-klachten” aldus Musser. “Maar interventies om de kritische houding van de ouders te veranderen kunnen een gunstig effect hebben op de ADHD-symptomen”
Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Radboud Universiteit, vindt het onderzoek niet overtuigend. ‘Wij deden in 2014 soortgelijk onderzoek maar zagen geen effect van de houding van de moeder op de ernst en het verloop van adhd.’ Buitelaar vindt de kinderen in de Amerikaanse studie te jong. ‘Het omslagpunt voor adhd ligt rond het 15de levensjaar. Bij kinderen van 7 tot 13 is nog helemaal geen verbetering van de symptomen te verwachten.’
Bron: volkskrant.nl / apa.org
Dit bericht is 5828 keer gelezen.