De onderzoekers volgden tot half 2013 bijna 660.000 tussen 1999 en 2010 in Denemarken geboren kinderen. Zij concludeerden dat er geen hoger risico op autisme is bij kinderen die op jonge leeftijd werden gevaccineerd.
De Deense onderzoeksgroep kwam in 2002 al tot eenzelfde conclusie na het volgen van 537.000 kinderen. Er kwam toen echter kritiek omdat er niet gekeken werd naar kinderen die gevoelig zouden zijn voor het krijgen van autisme na een vaccinatie.
“Deze studie onderschrijft nogmaals dat deze specifieke vaccinaties geen autisme veroorzaken. Ook niet bij kinderen die daar gevoelig voor zouden zijn”, aldus het Deense onderzoek. “Op basis van statistische kracht, het behandelen van hypotheses voor meerdere subgroepen en het samenvoegen van onderzoeken kunnen we dit met nog meer zekerheid stellen.”
Discussie over mogelijke link tussen vaccinatie en autisme
De laatste jaren wordt in heel de wereld veel gesproken over een mogelijke link tussen vaccinaties en autisme. De Britse arts Andrew Wakefield publiceerde in 1998 samen met twaalf collega’s een paper waarin werd beweerd dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken.
Die claim was frauduleus, zo werd later bewezen in een onderzoek. Toch zijn er nog steeds ouders die bang zijn dat inenting autisme veroorzaakt. In Nederland laten steeds minder ouders hun kinderen inenten.
De vaccinatiegraad loopt terug richting de 90 procent, terwijl voor bijvoorbeeld de mazelen een graad van 95 procent nodig is om groepsimmuniteit te waarborgen.
Bron: nu.nl
Dit bericht is 10468 keer gelezen.