Hoe stel je cliënten in de ggz gerust in tijden van COVID-19?

Facebooktwitterlinkedinmail

27 mei 2020 – De coronacrisis is van invloed op ieders leven. Veel mensen moeten opeens thuis werken, andere mensen raken hun baan kwijt en iedereen mist sociale contacten. Ook voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg is het een moeilijke tijd. Ze krijgen mogelijk niet de begeleiding die ze gewend zijn en moeten de steun missen van familie en vrienden.

De vele slechte berichten die binnendruppelen via de media werken deprimerend en het thuis opgesloten zitten biedt weinig afleiding en veel ruimte om te piekeren. Buiten de deur kan angst toeslaan, waardoor mensen nergens meer naar toe durven te gaan. Wat kun in je deze tijd van COVID-19 doen om cliënten gerust te stellen?

Keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen

Waar er wél de mogelijkheid is om direct contact met cliënten te hebben, kan de angst voor het virus in de weg zitten. Zorginstellingen verzamelen doorgaans vaker nationaal en internationaal erkende certificeringen om vertrouwen te kweken bij cliënten en bezoekers en deskundigheid en oog voor detail aan te tonen. Dat kan ook hier uitkomst bieden. Met Kiwa’s keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen kun je als professional in de GGZ aan jouw cliënten laten zien dat je alle noodzakelijke maatregelen hebt getroffen om in deze tijd toch de nodige zorg te kunnen bieden.

Ter plekke zichtbare maatregelen treffen

Naast het behalen van het COVID-19 keurmerk, kun je ook ter plekke maatregelen treffen die zichtbaar aantonen dat er rekening gehouden wordt met de veiligheid en gezondheid van cliënten. Het beperkt toelaten en over de dag spreiden van bezoeken van cliënten is zo’n maatregel. Het is geruststellend voor een cliënt om ter plekke zo min mogelijk mensen tegen te komen die wellicht een besmettingsrisico vormen. Ook het treffen van fysieke maatregelen om de anderhalve meter te kunnen waarborgen, kunnen bijdragen aan het geruststellen van de cliënt. Mogelijk moet daar meubilair voor verplaatst worden, moeten er strepen aangebracht worden op de grond of is de inzet van plexiglaspanelen nodig. Belangrijk daarbij is ook dat er door het aanwezige personeel gelet wordt op het naleven van maatregelen door iedereen die binnen is, zodat cliënten mensen niet zelf op hun persoonlijke ruimte hoeven te wijzen. Lang niet iedereen is er immers toe in staat om anderen – hoe terecht ook – te corrigeren.

Regelmatig interesse tonen in het welzijn

Naast direct contact op de vertrouwde locatie, als dit überhaupt mogelijk is, kan het van waarde zijn om vaker interesse te tonen in het welzijn van de cliënt. Zoals eerder beschreven kan een cliënt aan huis gebonden zijn en weinig afleiding hebben en zo in een sociaal isolement raken. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het welzijn van de cliënt, die het mogelijk toch al erg moeilijk heeft. Daarom is het goed om regelmatig contact te zoeken, bij voorkeur telefonisch of een videogesprek. Dat geeft de cliënt het gevoel dat er interesse is in zijn of haar welzijn en biedt een kans om eventuele zorgen te bespreken die hij of zij mogelijk anders voor zich gehouden zou hebben.

Afraden al het nieuws te volgen

Raad je cliënt af om het nieuws op de voet te volgen. Journaaluitzendingen bieden doorgaans sowieso al voornamelijk slecht nieuws, maar COVID-19 is bovendien geen ver-van-mijn-bed-show.  Om dag in, dag uit te moeten horen dat er weer mensen overleden zijn of besmet zijn geraakt en dat het misschien nog wel heel lang kan duren, is voor niemands gemoedstoestand erg bevorderlijk. Daarbij komt nog dat er regelmatig sprake is van ‘fake news’ en van meningen die tot feiten verheven worden. Dit zorgt voor veel desinformatie en daar heeft niemand iets aan. Uiteraard kun je hier alleen over adviseren, want het is aan de cliënt zelf om te bepalen wat hij of zij wel of niet tot zich wenst te nemen.

Schakel bij zorgen de huisarts in

Overleg met de huisarts van een cliënt als je bezorgd bent over diens welzijn. Natuurlijk hebben huisartsen ook veel aan hun hoofd in deze tijd, maar ook de huisarts kan eens een telefoontje naar een patiënt plegen om te peilen hoe het ermee gaat. Zo zorg je er ook voor dat er meer contactmomenten met zorgverleners ontstaan en dat jouw cliënt vaker zijn verhaal kwijt kan. Ook kan de huisarts signaleren dat er mogelijk ingegrepen moet worden op het gebied van medicatie.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2599 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail