Het mentaal welzijn van jongeren onder de loep in KRO-NCRV’s dossier Druk! 

Facebooktwitterlinkedinmail

14 juni 2024 – De mentale gezondheid van jongeren in ons land verslechtert. Studie, het gebruik van social media, een snel veranderende maatschappij en zorgen over de toekomst noemt men daarbij als oorzaken. In het dossier Druk! spreekt KRO-NCRV uitgebreid hierover met jongeren en deskundigen. Vanaf zondag 16 juni besteedt KRO-NCRV in alle journalistieke programmering op radio, tv en online, aandacht aan dit onderwerp. Ook in bestaande programma’s en in nieuwe online formats, zoals een liveshow op TikTok, vragen we aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren in ons land.

Druk! staat vanaf 16 juni een week lang in het teken van hoe je beter kunt luisteren als ouder, vriend(in) of goede kennis. Vragen hoe iemand zich écht voelt helpt, maar hoe voer je dat gesprek zonder oordeel of (dwingend) advies te geven? Op KRO-NCRV.nl/druk vind je de online tool De Checkers, een gereedschapskist voor omstanders met instrumenten om dit gesprek te voeren. Deze online tool van onze partner MIND Us is onlangs gelanceerd door koningin Máxima.

Mediadirecteur Sandra Hilster: “Onder de overkoepelende titel Druk! laten we, samen met onze maatschappelijke partners, zien hoe het is gesteld met de mentale gezondheid van jongeren. We kijken naar waar het nu mis gaat in de samenleving, maar we laten ook zien hoe we met elkaar deze en toekomstige generaties kunnen helpen. Wij bieden op onze eigen website toegang tot de online tool De Checkers en dit vormt direct een handig hulpmiddel voor een goed gesprek. Dit past goed bij ons als maatschappelijk mediabedrijf. Want niet alleen geven we aandacht aan zo’n belangrijk onderwerp, we geven ons publiek ook het perspectief om zelf te kunnen handelen.”

Een kort overzicht van de content rond het dossier Druk!:

Pointer checkt (vanaf zondag 16 juni, 12.00 uur op YouTube-kanaal van NPO 3) staat in het teken van eenzaamheid onder jongemannen. Is er sprake van een eenzaamheidsepidemie onder deze groep?

Live vanuit het Astrum College in Velp gaat Roos Abelman in Spraakmakers(maandag 17 juni, 10.30 uur op NPO Radio 1) in gesprek met studenten, docenten en experts. Hoe vaak krijg je als docent te maken met de mentale problemen van je studenten en hoe ga je daar mee om?

Live op het online platform TikTok vindt op maandag 17, dinsdag 18 én woensdag 19 juni om 19.00 uur een bijzondere, één uur durende liveshow plaats met Stijn van Vliet (o.a. bekend van Streetlab, radioprogramma De Stijn en podcast De zelfhulpboeken club). In deze interactieve show gaat Stijn samen met kijkers in gesprek met jongeren, upcoming artiesten en experts over mentale gezondheid. Want hoe ga je om met jouw mentale welzijn, waar kun jij terecht voor een luisterend oor en wat helpt als je even niet lekker in je vel zit?

Brandpunt+ (dinsdag 18 juni, 12.00 uur op NPO3.nl) onderzoekt in een praktische online gids hoe je als millennial het gesprek over mentale gezondheid voert met een ‘boomer’. Met de meest gehoorde clichés tot onterechte relativeringen van oudere generaties over jongeren. Ook spreekt Brandpunt+ met jongeren die zich apathisch voelen in een wereld vol grote problemen.

De indringende documentaire Jongens zonder thuis (donderdag 20 juni, 22.20 uur op NPO 2) volgt acht jongens die wonen in de kleinschalige instelling Wonen Met Kansen. In de documentaire reageren de jongens op een reeks steekwoorden waar ze vrij op associëren. Simpele woorden als thuis, moeder, toekomst en angst maken heftige emoties en herinneringen los.

In Spot On (donderdag 20 juni, 16.00 uur op het YouTube-kanaal van Spot On) een persoonlijk gesprek met de 31-jarige Manizha. Zij heeft binnen haar familie te maken gehad met pestgedrag. Ze vertelt openlijk over de druk om te voldoen aan het plaatje van haar familie waar ze nooit in zou passen en de impact van pesten: “Aan de ene kant werd ik gepest, maar aan de andere kant wil ik heel graag erbij horen.”

Op het online platform Best Bites (vanaf vrijdag 21 juni wekelijks op TikTok) praten jongeren openlijk over de ‘mentale shit’ waar ze mee te mee te maken hebben gehad en hoe ze deze (letterlijk) achter zich laten.

Een overzicht van alle programmering, online artikelen en andere fragmenten over mentaal welzijn uit KRO-NCRV programma’s is te vinden op https://kro-ncrv.nl/druk. Op deze pagina vind je ook de online tool De Checkers.

Bron: persbericht

Dit bericht is 948 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail