Een nacht niet slapen is de snelste behandeling voor een matige tot ernstige depressie. Tenminste dat stellen Amerikaanse onderzoekers na een kleinschalig onderzoek.
Serotonine
Hun theorie was dat een slaaptekort een antidepressieve werking heeft. Bij depressieve mensen is de neurotransmitter serotonine verminderd aanwezig en daardoor ontstaan stemmingklachten. Volgens de onderzoekers maakt het lichaam bij te weinig slaap extra serotonine aan, waardoor een deel van de depressieve klachten vanzelf zullen verdwijnen.
Deze theorie wordt bevestigd doordat zes van de tien patiënten zonder nachtrust uit een hun onderzoek binnen een dag minder depressiesymptomen ervoeren, terwijl bij het slikken van antidepressiva dit effect zes tot acht weken op zich liet wachten. Ook andere onderzoeken laten zien dat 40 tot 60 procent van de patiënten baat hebben bij een nacht wakker blijven. Maar deze tonen ook aan dat het effect maar heel kort aanhoudt. Het is verdwenen zodra de patiënt heeft geslapen.
Chronotherapie
De Amerikaanse onderzoekers willen daarom nu een grotere studie uitrollen waaraan ten minste 80 patiënten met een hevige depressie, postnatale depressie of een bipolaire stoornis meedoen. Doel hiervan is om te kijken of een combinatie van slaaptekort met chronotherapie – een combinatie van lichttherapie en een therapie waarbij de ontwaak en slaaptijden worden veranderd – effectiever is dan medicatie of alleen lichttherapie.
Bron: gezondheidsplein.nl
Dit bericht is 32190 keer gelezen.