12 augustus 2019 – ‘Ggz onder druk door personeelstekort en toenemende kosten’ was een van de krantenkoppen naar aanleiding van KPMG eerste Healthcheck 2019 voor de geestelijke gezondheidszorg. Enkele conclusies uit het onderzoek: ‘Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg verlenen zorg onder grote financiële druk.
De GGZ zit gevangen in het huidige systeem van omzetplafonds en prijsplafonds, met afspraken over de maximale gemiddelde prijs per patiënt. Dit zet de exploitatie onder druk en betekent dat er weinig financiele ruimte is om te innoveren op zorginhoud en behandelingsvormen, terwijl innovatie juist nu hard nodig is.’
Personeelstekort
Het rapport van KPMG schetst een herkenbaar beeld, aldus GGZ Nederland. Het personeelstekort is een van de grote uitdagingen. GGZ Nederland heeft begin juli een nieuwe cao voor de komende 2,5 jaar afgesloten met daarin een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden voor nieuw én bestaand personeel en ze verwachten daarvan zeker een positief effect op onze krappe arbeidsmarkt.
Landelijke lobby
GGZ Nederland beschouwt dit onderzoek als een ondersteuning voor de landelijke lobby die zij blijven voeren voor onder andere de tarieven, wachttijden, regelgekte en inzet van beroepen als de ervaringsdeskundigen. GGZ Nederland blijft hun leden met nog meer volharding ondersteunen met projecten als VIPP GGZ om ook de mogelijkheden van techniek en digitalisering beschikbaar te maken om de geestelijke gezondheidszorg toekomstbestendiger te maken.
Blog
Lees ook de eerder verschenen blog van bestuurder Lex de Grunt van Altrecht en hoogleraar Richard Janssen over de risico’s in exploitatie ggz.
Bron: ggznederland.nl
Dit bericht is 3072 keer gelezen.