12 juli 2017 – Ggz-instelling Lentis in Groningen heeft 2016 afgesloten met een negatief resultaat van 12,4 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening over 2016. In november vorig jaar rekende Lentis nog op een verlies van 4 miljoen euro, zo meldt het Dagblad van het Noorden.
Mensen met psychische klachten moeten vaker wachten en worden meer doorverwezen naar andere instellingen. Honderdvijftig medewerkers zijn of worden ontslagen. Toch blijft Lentis ook dit lopende jaar verlies lijden. Maar na de reorganisatie en andere maatregelen blijft het verlies dit jaar beperkt, verwacht bestuursvoorzitter Martin Sitalsing.
Op de zorgverlening heeft Lentis vorig jaar 4,6 miljoen verlies geleden.Het negatieve resultaat wordt onder meer veroorzaakt doordat Lentis meer zorg heeft geleverd dan met de zorgverzekeraars overeengekomen. Die extra geleverde zorg krijgt Lentis niet van alle verzekeraars vergoed
Voor ontslagregelingen en andere reorganisatiekosten heeft Lentis 5,4 miljoen euro moeten reserveren. Daarnaast heeft de organisatie een onverwachte strop geleden van 2,4 miljoen euro aan extra personeelskosten. Na een landelijke rechtszaak zijn ggz-instellingen gedwongen extra onregelmatigheidstoeslag over vakantiegeld uit te betalen aan werknemers, over de afgelopen vijf jaar.
Zicht op zwarte cijfers
Lentis is in Groningen en Noord-Drenthe de grootste instelling voor psychiatrische zorg en heeft daarnaast een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen. De organisatie leed in 2016 voor het eerst verlies, net als veel andere instellingen in de geestelijke gezondheidszorg.
Tot nu toe konden de verliezen nog opgebracht worden uit het eigen vermogen maar de banken eisen dat er weer zicht komt op zwarte cijfers in 2020.
Daarvoor heeft de instelling al maatregelen in gang gezet. Zo zijn 70 fulltime banen geschrapt, wat neer komt op 150 medewerkers. Die zijn voor een groot deel al vertrokken, deels door het aflopen van tijdelijke contracten. Verder bezuinigt de zorgaanbieder op kantoren en andere panden. Er is 1 miljoen euro gereserveerd voor de afkoop van een langdurig huurcontract.
Kleinschaligheid
Omdat ook de verzorgingshuizen van de ouderenzorg-poot van Lentis fors hebben bijgedragen aan het verlies, ziet Lentis zich genoodzaakt om kleinschalige verpleeg- en verzorgingshuizen te sluiten en meer te concentreren. “Puur vanwege de betaalbaarheid”, zegt bestuursvoorzitter Martin Sitalsing in het Dagblad van het Noorden. “Terwijl we eigenlijk juist voorstander zijn van kleinschaligheid.”
In nieuwe afspraken met zorgverzekeraars, gemeenten en andere financiers wil Lentis voorkomen dat er weer zorg niet wordt vergoed.
De afspraken gaan over het verder afbouwen van het aantal bedden waar patiënten worden opgenomen, en uitbreiden van de zogeheten ambulante hulp bij mensen thuis. Verder wil de organisatie meer gaan doen aan het voorkomen van psychische ziektes door leefstijladviezen.
Dit bericht is 3312 keer gelezen.